Αρθρογραφία Μελών

Τα θετικά και αρνητικά της Συνόδου κορυφής Ελλάδος-Τουρκίας (Αθήνα 5-6 Δεκεμβρίου)

Του Χρήστου.Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ

Παρότι η πρόσφατη 3η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας εντάσσεται στις καθιερωμένες, πλέον, τακτικές διμερείς συναντήσεις , θα προτιμούσα να τη χαρακτηρίσω ως επίσκεψη Νταβούτογλου λόγω της προσωπικότητας του τούρκου Πρωθυπουργού εμπνευστή και θεωρητικό, ως γνωστό, του ιδεολογήματος του νέο-οθωμανισμού. Όντως η προσοχή των Μ.Μ.Ε , ελληνικών και ξένων, στράφηκε περισσότερο γύρω από αυτόν και στις δηλώσεις του και πολύ λιγότερο στους Υπουργούς που τον συνόδευαν.

Σημειολογικά, η 3η Σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται, έστω και φαινομενικά, σε πολιτική και οικονομική ακμή ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να μαστίζεται από κρίση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι ότι πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της παραβατικότητας του < ΜΠΑΡΜΠΑΡΟς> στη κυπριακή Α.Ο.Ζ, τη διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών στη Κύπρο και τις καθημερινές, σχεδόν, τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Υπό αυτές τις συνθήκες και περιστάσεις, γεννάται εύλογο το ερώτημα αν ήταν σκόπιμη η πραγματοποίηση της 3ης Συνόδου και μάλιστα να επισπευσθεί κατά τέσσερις μήνες περίπου. Η εκδοχή ότι η επίσπευση υπαγορεύθηκε για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας και συγκεκριμένα επειδή στους κυβερνητικούς κύκλους   σχεδιαζόταν η έναρξη  των διαδικασιών  για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας , δεν νομίζω να ευσταθεί. Το πιθανότερο είναι ότι η χρονική επίσπευση να έγινε κατά προτροπή.

Στόχος η εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξ αιτίας των γεγονότων στη Κύπρο και στο Αιγαίο. Αυτό υπαινίχθη και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν τη μετάβασή του στην Άγκυρα και στη συνέχεια στη Κωνσταντινούπολη, τέλη Νοεμβρίου. Ο ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για τη σκοπιμότητα να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα θέση την οποία εξέφρασε πρόσφατα και η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευση, .κα Νάντια Βαλαβάνη. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας παρά τη προαναγγελθείσα συνάντηση του με το Τούρκο Πρωθυπουργό, περιορίσθηκε- πιστεύω σωστά- σε μία σύντομη συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα στο αεροδρόμιο κατευθυνόμενος στη Σερβία ενώ ο κ Νταβούτογλου επέστρεφε στη Πατρίδα του. Κατά πόσο η Σύνοδος κορυφής συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται στις σχέσεις των δύο χωρών, θα κριθεί από τις εξελίξεις.

Οι διμερείς Συμφωνίες που υπογράφτηκαν  και οι εκατέρωθεν δηλώσεις για συνεργασία σε τομείς που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες, καταγράφονται στα θετικά της συνάντησης. Το αρνητικό στοιχείο εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν διεφάνη  καμία πρόθεση από πλευράς του Τούρκου Πρωθυπουργού να υποχωρήσουν η να περιορίσουν τη παραβατική συμπεριφορά σε Κύπρο και Αιγαίο. Αντιθέτως, ο κ Νταβούτογλου επωφελήθηκε της εδώ παρουσίας του για να επαναλάβει και επί ελληνικού εδάφους, τις πάγιες θέσεις τους για την Α.Ο.Ζ σε Κύπρο και Ελλάδα.

Επίσης, επιβεβαιώνοντας τη πολιτική ανάμιξη της Άγκυρας σε ότι αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, επιδιώχθηκε η εν πομπή μετάβαση στη περιοχή η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού αντιμετώπισε την άρνηση της ελληνικής πλευράς να συναινέσει. Στα αρνητικά, επίσης, στοιχεία της Συνόδου, μπορεί να προσμετρηθούν και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται στις τρίτες χώρες. Είναι πράγματι  δύσκολο στην ελληνική Διπλωματία να πείσει τις ξένες Καγκελαρίες για τη παραβατικότητα της Τουρκίας όταν με τις Συνόδους κορυφής υπό δυσμενείς συνθήκες στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, δίνεται η εντύπωση  για  <business as usual  >.

Άλλωστε μπορεί να ερμηνευθούν  και ως πολιτική κατευνασμού. Προ διετίας τριάντα δύο Πρέσβεις ε.τ, σε επιστολή τους προς τον τότε Πρωθυπουργό Γ.Α Παπανδρέου ο  οποίος, πρώτος εγκαινίασε τη πρακτική των ελληνο-τουρκικων Συνόδων, εξέφραζαν την άποψη ότι <είναι λάθος να διαπραγματεύεσαι από θέσεως αδυναμίας>. Σήμερα μήπως θα έπρεπε να προσθέσουν και το <υπό απειλή >;.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: