Τοπική αυτοδιοίκηση

Ελάχιστες αναπτυξιακές προτάσεις για την αυτοδιοίκηση

Αριστείδης Χατζησαββίδης

Αριστείδης Χατζησαββίδης

Του Αριστείδη Χατζησσαβίδη*

Η πρώτη αφορά την ανάπτυξη και διεύρυνση  της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Κόστος οικονομικό ελάχιστο. Όφελος για τα λαϊκά στρώματα τεράστιο. Με λιγότερο από πέντε χιλιάδες ευρώ εξασφαλίζεις κάλυψη εικόνας και ήχου, όλων των αποφασιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, online με  WEB TV που μπορούν να το παρακολουθούν απ’ ευθείας  500- 550 συνδέσεις μέσω διαδικτύου. Ασφαλώς μπορούν οι πολίτες που ενδιαφέρονται να  ανατρέξουν στο αρχείο,  να δούνε και να ακούσουνε τις απόψεις – θέσεις  των συμβούλων για  όποιο  θέμα τους ενδιαφέρει. Μπορούν μέσα από το διαδίκτυο να προωθούν τα αιτήματα, να δίνονται απαντήσεις, να ενημερώνονται έγκαιρα και  έγκυρα για όλα τα θέματα, να διευκολύνονται οι φορείς, οι επαγγελματίες  και οι καταναλωτές, να γίνεται ο προεκλογικός αγώνας όλων των παρατάξεων, να περιοριστεί η ρύπανση περιβάλλοντος,  να γίνονται δημοψηφίσματα και άλλα πολλά. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της οικονομικής κατάστασης να μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά. Ενισχύεται η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ αξιοποιείται παραγωγικά το δημόσιο χρήμα, προβάλλεται η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και ενισχύεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μπορεί μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες,  να αλλάξει και το κεντρικό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που ελέγχεται από την ΔΙΑΠΛΟΚΗ και τα Μέσα Ενημέρωσης που ανήκουν σε μια μικρή ολιγαρχία.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Να τηρηθεί η αρχή, «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ α) Τα σκουπίδια είναι πλούτος, β) Το περιβάλλον πρέπει να το προστατεύουμε.

Συνεργασία με επαγγελματίες  ανακυκλώσιμων υλικών για να τοποθετηθούν με δικό τους κόστος καλαίσθητα σπιτάκια  σε Σούπερ Μάρκετ, σε Σχολεία και στις Λαϊκές  Αγορές. Ειδικά στις Λαϊκές θα υπάρχει αυστηρός Κανονισμός Καθαριότητας, που όποιος πωλητής τον παραβιάζει, θα αποκλείεται από την Λαϊκή.    Ανάλογα με τα ανακυκλώσιμα  υλικά που θα πηγαίνει ο κάτοικος θα του επιστρέφονται χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη που παρακρατούνται σήμερα μέσω  των λογαριασμών  της ΔΕΗ. Μελέτη θα προσδιορίσει την ανταπόδοση

Σε όλες τις μονοκατοικίες- πολυκατοικίες θα τοποθετηθούν κάδοι για τα οργανικά σκουπίδια,  που θα γίνονται κομπόστ (λίπασμα) και παραγωγή ρεύματος.   Οι κάδοι θα πλένονται από τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές, οπότε θα καταργηθούν  τα φορτηγά πλυσίματος των κάδων οι δε εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλο τομέα και βεβαίως οι κάδοι από τους δρόμους.

Η συνεργασία όλων των Δημοτικών Αρχών με την Περιφέρεια που η κ. Δούρου έβαλε σε προτεραιότητα αυτή την επιλογή , στην σημερινή συγκυρία της μεγάλης κρίσης, της ανυπαρξίας εθνικής πολιτικής ,  της ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ από την ΤΡΟΙΚΑ, της επιβολής προστίμων  από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τις παράνομες χωματερές  και της υπερεκμετάλλευσης από την ΔΙΑΠΛΟΚΗ, είναι η τελευταία ευκαιρία  για να ξεκινήσει  επί τέλους , αυτή η σημαντική  πρωτοβουλία.

Ο ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων  Νομού Αττικής) που διαχειριζότανε πάρα πολλά χρήματα τα οποία εισέπραττε από τους Δήμους, ανεξάρτητα της ποσότητας των σκουπιδιών, σωστά καταργήθηκε ως αντιπαραγωγικός.

Ο νέος ΕΣΔΝΑ κινήθηκε δυστυχώς στην ίδια και χειρότερη κατεύθυνση υπηρετώντας συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Χρειάζεται να καθοριστεί νέος τρόπος εισφορών, ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει ο Δημότης και πηγαίνει ο κάθε Δήμος στους ΧΥΤΑ, που στόχος μας είναι, να γίνουν ΧΥΤΥ, δηλαδή από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, να μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Μόνο με τέτοιες δράσεις διαπαιδαγωγούνται  τα παιδιά μας, προστατεύουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  και εκμεταλλευόμαστε  τον  τεράστιο πλούτο των σκουπιδιών.

Τα κλαδιά και τα ξύλα μπορούν να γίνονται πριονίδι αντί να πηγαίνουν στην χωματερή. Το χειμώνα το πριονίδι μπορεί να ζεσταίνει ένα δημόσιο χώρο. Ας αφήσουμε τα λόγια, και να βάλλουμε τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα πραγματικά ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι χώροι στάθμευσης των απορριμματοφόρων. Η Πολιτεία οφείλει να παραχωρήσει υπόγειους  κοινόχρηστους  χώρους  στην Αυτοδιοίκηση για την επίλυση και αυτού του προβλήματος.

Με τέτοιες πολιτικές καταξιώνουμε και αναβαθμίζουμε την Αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό θεσμό, προστατεύουμε την Κοινωνική εργασία εμποδίζουμε την εκμετάλλευση του πλούτου των σκουπιδιών από τους μεγαλοεργολάβους της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, προωθούμε την  Κοινωνική πολιτική στους πολύτεκνους, τυφλούς, νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, παραπληγικούς, προνοιακά ασφαλισμένους, στους άνεργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ και ζουν μονοί τους.

Απαραίτητη η  διεκδίκηση της οικονομικής Αυτοδυναμίας της Αυτοδιοίκησης, χωρίς νέους φόρους, για να δώσει περιεχόμενο στην έννοια  της λέξης, για να αναδείξει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ με  στόχο την ποιότητα ζωής των κατοίκων  ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΗ για την εξυγίανση του σαθρού  πολιτικού συστήματος για  την ουσιαστική συμβολή στην Σωτηρία της πατρίδας μας.

*Ο Αριστείδης Χατζησαββίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Νέας Ιωνίας με την Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία- Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος και μέλος του Δ.Σ του ΠΡΑΤΤΩ.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: