Αρθρογραφία Μελών

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και οι ελαφρύνσεις του Χότζα

Με μεγάλη αγωνία οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Κόκκινα Δάνεια που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διαρρέουν από τα ΜΜΕ οι προβλέψεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, το οποίο, σημειωτέον, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή και δεν θα κατατεθεί έως ότου πάρουμε την τελική έγκριση από τα «BIG BOSS» αφορούν σωρευτικά οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια, εφόσον βρίσκονται σε καθυστέρηση για έξι μήνες και έως την 30/06/2015 και η οφειλή τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 500.000,00 ευρώ.

Περαιτέρω, ως επιλέξιμοι πελάτες- δανειολήπτες είναι οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες με τζίρο που  δεν ξεπερνάει το ποσό των 900.000,00 ευρώ και απασχολούν έως εννέα άτομα. Σύμφωνα με όσα «κυκλοφορούν» στον Τύπο,  προϋποθέσεις  υπαγωγής στην συγκεκριμένη «ρύθμιση», είναι πρώτον η επιχείρησή τους ή η δραστηριότητά τους το τελευταίο οικονομικό έτος, ήτοι το 2014, να έχει υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 20% και δεύτερον να μην έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής τους στο Ν. 3869/2010,που αφορά το νόμο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, κατόπιν αιτήσεώς τους θα υπαγάγονται σε ειδικό καθεστώς (τύπου Νόμου Κατσέλη), στο οποίο εάν και εφόσον ευδοκιμήσει η αίτησή τους ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου θα διαγράφονται οι τόκοι και μέρος του κεφαλαίου. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ένα είδος πτωχευτικής διαδικασίας και σε όσες οφειλές αφορούν το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με απαλλαγή από τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που επιφέρουν οι εν λόγω οφειλές.

Την δε αυτή «εξυπηρέτηση» από πλευράς των Τραπεζών το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να την ανταμείψει με περαιτέρω έκπτωση της τάξης του 50%  από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της ζημίας που θα υποστούν τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα από τη μείωση που θα παρέχουν στους εξαντλημένους πλέον δανειολήπτες.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι ενώ έχει κριθεί πολλάκις από τα Ελληνικά Δικαστήρια το καταχρηστικό και παράνομο του τρόπου υπολογισμού της οφειλής στις απαιτήσεις των τραπεζών, το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει την ρύθμιση για απαλλαγή από τους τόκους ως «χάρη» και μάλιστα ανταμείβει τα πιστωτικά ιδρύματα γι’ αυτή τους την «εξυπηρέτηση» αντί να επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα.

Σε ένα Κράτος Δικαίου οι τράπεζες και οι Διοικητές αυτών σήμερα θα έπρεπε να απολογούνται ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων για όλες τις τοκογλυφικές συμβάσεις δανειοδοτήσεων που έχουν συνάψει με ανυποψίαστους, πλην όμως τίμιους πολίτες και όχι να επιβραβεύονται για πολλοστή φορά από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ουκ ολίγα στέρησε από τον Ελληνικό Λαό, για να μπορέσει να σώσει τις τράπεζες υποχρεώνοντας τον Λαό σε διπλή και τριπλή καταβολή της ήδη αποσβεσθείσας από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο ιδιωτικής οφειλής.

Το θέμα των τόκων, και ο τρόπος υπολογισμού οφειλής που προέρχεται από δανειακή σύμβαση έχει κριθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια, τα οποία δικαιώνουν με σωρεία αποφάσεων τους δανειολήπτες και ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η αφαίρεσή του από τον υπολογισμό της οφειλής δημιουργεί την λανθασμένη πεποίθηση ότι γίνεται και «κούρεμα» στις οφειλές των δανειοληπτών.

Τέλος και όσον αφορά την συμπεριλαμβανόμενη ρύθμιση για τις οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεκάθαρος καθίσταται ο εμπαιγμός του Λαού.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις φρόντισαν ασκώντας νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική να εξαθλιώσουν πλήρως τον Ελληνικό Λαό επιβάλλοντας άδικους  και αντισυνταγματικούς φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις χρησιμοποιώντας  για τον υπολογισμό και την επιβολή τους χρηματοπιστώτικα κριτήρια.

Με το αναμενόμενο νομοσχέδιο και πάντα για ψηφοθυρικούς λόγους, ενόψει προώρων εκλογών, ο Υπουργός Ανάπτυξης σε ρόλο Χότζα υπόσχεται απαλλαγές, φοροελαφρύνσεις και ευνοική αντιμετώπιση στην ήδη αντισυνταγματική και παράνομη επιβολή τους.

Ευαγγελία Αμπάζη, Δικηγόρος Αθηνών

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

 

 

 

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: