ΜΜΕ

Υποθέσεις εργασίας

Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και απάντησε σε πολλά πιεστικά ερωτήματα, μεταξύ άλλων και στο σημαντικότερο, τι θα γίνει εάν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί διότι δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Απάντησε επίσης μέσω του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τι θα γίνει εάν πετύχει η διαπραγμάτευση. Ωστόσο κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει τι θα γίνει εάν δεν συμβούν τίποτα από τα δυο, τουλάχιστον για πολύ καιρό ακόμα.

Μια μάχη δεν κρίνεται πάντα από την δική σου καλή στρατηγική, αλλά και από τη δυνατότητα να έχεις προβλέψει την στρατηγική του αντιπάλου ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς με ταχύτητα και επάρκεια σε οποιαδήποτε πρόκληση. Το αίσιο σενάριο της επιτυχίας της διαπραγμάτευσης δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Ούτε αυτό της αποτυχίας που οδηγεί εκτός ευρώ. Χρειάζεται όμως το τρίτο σενάριο που συνιστά κατά τη γνώμη μου και το πιθανότερο, δηλαδή αυτό της παρατεταμένης και εξαντλητικής πολιορκίας της οικονομίας και της κοινωνίας και του μετεωρισμού της μεταξύ εντός και εκτός ευρώ.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η διαγραφή μέρους του χρέους θα είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, όχι γιατί οι εταίροι μας έχουν ανάγκη τα σχεδόν 300 δις που τους χρωστάμε ούτε γιατί αυτό απαιτεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες και άρα ενέχει πολιτικά ρίσκα για τις κυβερνήσεις που θα το επιχειρήσουν. Κυρίως όμως γιατί θα καταστεί ένα ορόσημο για την διευθέτηση των χρεών όλου του νότου και της Γαλλίας που ξεπερνούν τα 5 τρις ευρώ. Η εν λόγω αμοιβαιοποίηση των χρεών της ευρωζώνης θα κινδυνεύσει να καταστεί και ένα παγκόσμιο κακό προηγούμενο για άλλες αναπτυγμένες οικονομίες και βέβαια η ΕΚΤ θα αναγκαστεί de facto να μετατραπεί σε FED αλλοιώνοντας βασικά χαρακτηριστικά της δομής της ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως την είχαν φανταστεί οι γερμανοί. Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά τον κίνδυνο για κάποιους, την ευλογία για άλλους ενός ήπιου πληθωρισμού από την αύξηση της ρευστότητας και την ποσοτική χαλάρωση που θα απαιτηθεί για να διευθετηθούν τρις ευρώ χρέη, ο οποίος όμως θα διαγράψει σε βάθος χρόνου το υπόλοιπο του δικού μας χρέους, καθώς με έναν πληθωρισμό στο 3% και ένα μέσο επιτόκιο με το οποίο έχουμε δανειστεί από τους εταίρους μας στο 2% το χρέος μειώνεται τουλάχιστον κατά 1% από μόνο του κάθε χρόνο. Όλο αυτό το πακέτο θα ήταν εφιάλτης για τα γεράκια της Γερμανίας.

Από την άλλη η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, ασχέτως των αρνητικών και θετικών αποτελεσμάτων που θα είχε για την Ελλάδα θα συνιστούσε όντως και μια παράλληλη καταστροφή της οικονομίας της ευρωζώνης και πρωτίστως της γερμανικής. Η αναχαίτιση της κατάρρευσης του ευρώ θα ήταν ιδιαίτερα ακριβή και υπεράνω των δυνάμεων της Γερμανίας. Το μάρκο θα εκτινάσσονταν σε απροσδόκητα ύψη πλήττοντας τις εξαγωγές και την οικονομία στο σύνολό της, επιφέροντας σε δεύτερη φάση υψηλή ύφεση και ανεργία. Η αντιμετώπιση των αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία από την διάλυση του δεύτερου σημαντικότερου νομίσματος και η επίλυση του προβλήματος της κατάρρευσης της αξίας του θα επέφεραν επίσης απροσδόκητες εξελίξεις. Και βέβαια όλο αυτό θα οδηγούσε στην διαγραφή των χρεών όλων μέσω της μετάβασης στα εθνικά νομίσματα και θα συνιστούσε ένα βαρύ χτύπημα στην παγκοσμιοποίηση των κεφαλαίων όπως την γνωρίζουμε. Η παγκόσμια κοινότητα δεν θα επέτρεπε στους γερμανούς να διαλύσουν το ευρώ, αλλά ούτε και στους έλληνες να αλλοιώσουν τις βασικές αρχές του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Υπ’ αυτούς τους όρους ούτε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος φαντάζει πιθανή και δεν φαίνεται να έχει αρκετές συνάφειες ή αντιστοιχήσεις με αυτήν που πραγματοποιήθηκε το 1953 για την Γερμανία. Την περίοδο εκείνη η Ευρώπη ήταν ακόμη πολύ κοντά στην σημαντικότερη ανθρωπιστική της τραγωδία του 20ου αιώνα και όλοι περίμεναν από την Γερμανία να καταστεί η οικονομική ατμομηχανή της γηραιάς ηπείρου για να εδραιωθεί μέσω της ευημερίας η ειρήνη και η δημοκρατία. Επιπλέον, ο παγκόσμιος καπιταλισμός την δεκαετία του 1950 δεν είχε καμία ομοιότητα με τον σημερινό χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό ούτε στον βαθμό επέκτασής του ούτε στον βαθμό εξάρτησής του από τοπικά συμβάντα. Τέλος, εάν μπορεί να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για να διαγραφεί μέρος του Ευρωπαϊκού χρέους γιατί να μην γίνει και μια διάσκεψη για να διαγραφούν και τα ασιατικά και τα αφρικανικά κτλ χρέη. Φαίνεται λοιπόν πως τέτοιες δράσεις είναι σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθούν διότι το ρίσκο αλλοίωσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι τεράστιο και δεν μοιάζει πιθανό η κατάρρευσή του να ξεκινήσει από τη χώρα μας.

Τι είναι λοιπόν πιθανότερο να γίνει; Οι δανειστές δεν θα μας βγάλουν από το ευρώ αλλά ούτε θα μας αφήσουν να ευημερήσουμε εντός του. Θα μειώσουν την ρευστότητα τόσο ώστε να ζούμε ως οικονομία, αλλά να φυτοζωούμε. Θα παγώσουν τις εκροές από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα επιφέρουν μιζέρια στον αγροτικό μας τομέα, εκτός του ότι θα εμποδίζουν με διάφορες προφάσεις καθημερινές οικονομικές δράσεις όπως οι εξαγωγές και οι εισαγωγές. Θα πηγαίνουν για ski holidays χωρίς να μας χρεοκοπούν, αλλά χωρίς να μπορούμε ως οικονομία να ανταποκριθούμε στις βασικές μας ανάγκες. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα διχαστεί μεταξύ αυτών που θέλουν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ και αυτών που θέλουν να επιστρέψουμε στην πολιτική του καλού μαθητή. Η μάχη αυτή θα αποσταθεροποιήσει την Κυβέρνηση η οποία εν τέλει θα καταρρεύσει υπό το βάρος της πολιτικής μιζέριας και του κοινωνικού φόβου.

Στο πεδίο της Ελλάδας τα γεράκια του παγκόσμιου καπιταλισμού θα δώσουν τα ρέστα τους. Γι αυτό όσοι ετοιμάζονται για πόλεμο και καλώς το πράττουν διότι η χώρα μας βουλιάζει μέρα με τη μέρα ας ετοιμαστούν για βυζαντινού τύπου πολιορκία και όχι για blitzkrieg. Και ας έχουν φροντίσει την επόμενη φορά που θα βγάλουν το πιστόλι στο τραπέζι όχι μόνο να είναι γεμάτο αλλά να είναι και έτοιμοι να πυροβολήσουν εάν χρειαστεί. Όλα τα άλλα είναι απλώς ευχές.

Ο Βασίλης Μαγκλάρας είναι διδάσκων στο ΕΑΠ.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113354628

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: