Πολιτισμός

Ποιος σκότωσε τον πολιτισμό;

Του Δημήτρη Πλευράκη

Δεν αναζητάμε ίσως πια ως Έλληνες αυτό που η γοργόνα η αδελφή του Μ Αλέξανδρου ψάχνει στα πέρατα της οικουμένης, την κληρονομιά, τον ζωντανό θρύλο, μια άλλης θεώρησης των πραγμάτων, βαθιά Ελληνικής αλλά, κάτι πιο χειροπιαστό που διαφαίνεται μέσα από τις αποκαλύψεις των πολλών θαμμένων μελετών και πληροφοριών όλα αυτά τα χρόνια για τον τύμβο.

Η σημερινή μικρή πολιτειακή ηγεσία φαίνεται ότι αναζητάει το εύκολο κέρδος ξεπουλήματος στους προστάτες και γιατί όχι; την εύκολη πολιτική-μιντιακή εκμετάλλευση.

Τα μυστικά του τάφου της Αμφίπολης φαίνεται όμως ότι δεν θα αποκαλυφθούν μόνο με τις ανασκαφές των αρχαιολόγων αλλά και με τις ανασκαφές των δημοσιογράφων στην ιστορία της αντιμετώπισης του μνημείου από το δήθεν Υπουργείο Πολιτισμού.

Ενός υπουργείου Πολιτισμού που μάλλον είναι επιφορτισμένο όχι να ανασκάφτει αλλά, μάλλον να επιχωματίζει κάθε πληροφορία, γεγονός ή πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει αυτή η ευλογημένη γη.

Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, του Τύμβου Καστά, η μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού είχε παραγγείλει και χρηματοδοτήσει κατά περίεργο τρόπο, δεν αξιοποιείται αμέσως αλλά, παραμένει σε κάποιο ντουλάπι ίσως κάτω από τους φάκελους του στοιχήματος και τις ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Μάρτυρες σε αυτήν την υπόθεση είναι η γη της Μακεδονίας που είναι πάντα εκεί, όπως ήταν και όταν ο Λαζαρίδης φωνή βοώντος εν τη έρημο των δημοσίων υπαλληλίσκων και διορισμένων με ρουσφέτι γραφειοκρατών του Υπουργείου προσπαθούσε να στέψει την λιγοστή χρηματοδότηση μακριά από φιέστες και ανώφελες σπατάλες στην πραγματική αρχαιολογία.

Μάρτυρες σε αυτήν την υπόθεση είναι όλοι οι αρχαιολόγοι που με πόνο ψυχής βλέπουν να έρχονται και να παρέρχονται τα χρόνια που υπηρετούν χωρίς ποτέ να φτάνει γι’ αυτούς το πλήρωμα του χρόνου παρά μόνο για τους αθλητικούς και πάρα-αθλητικούς αγώνες χρήματος.

Μάρτυρες σε αυτήν την υπόθεση οι επιστήμονες γεωλόγοι-τεχνικοί- φυσικοί που αν και διαθέτουν μια ποιότητα –και γιατί όχι και τεχνικά μέσα – που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους αρχαιολογικούς ιδεολογικούς μας νταβατζίδες (Άγγλος ή Γερμανός ειδικός!) είναι καταδικασμένοι να ζητιανεύουν τον μισθό, την αμοιβή τους ή την αξιοπρέπεια τους και οι μελέτες τους και η προσφορά τους να γίνεται στήριγμα όταν γέρνει το γραφείο του υπουργού και στην συγκεκριμένη περίπτωση του πρωθυπουργού.

Τα ερωτήματα αμείλικτα:

– Ποια είναι η σχέση της μόνιμης «σκιώδους υπουργού Πολιτισμού» παντός καιρού και παντός Κυβερνήσεως εδώ και χρόνια Γ Γραμματέως κας Λίνας Μενδώνης η οποία διοικεί ως «Τσάρος του πολιτισμού» διορισμένη αρχικά από το ΠΑΣΟΚ ύστερα από την συγκυβέρνηση και τους υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς και σήμερα από την Νέα Δημοκρατία με την συγκάλυψη ή την ξαφνική και καθυστερημένη ανάδειξη του μνημείου;

-Γνώριζε ή όχι το υπουργείο τις μελέτες που προϋπήρχαν εδώ και δεκαετίες για τον τύμβο Καστά;

-Αν ναι (γεγονός αδιαμφισβήτητο αφού το ίδιο τις είχε παραγγείλει) σε τι ενέργειες προέβηκε για την διαφύλαξη και ανάδειξη του μνημείου;

-Γιατί δεν υπήρχε ως σήμερα χρηματοδότηση ή ένταξη αυτής της σημαντικότατης ανασκαφής σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα;

-Δεν θεωρήθηκε σημαντική; Και αν όχι γιατί θεωρείται σήμερα;

-Έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν τοπικοί φορείς Περιφέρεια, Δήμος για να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα της ανασκαφής εδώ και χρόνια;

-Τι θα γίνονταν σε αντίθετη περίπτωση;

-Ποιος αποφασίζει σήμερα για την διάθεση των κονδυλίων και την ανάδειξη ή υποβάθμιση των αρχαιολογικών μας χώρων; Έλληνες ή ξένοι;

-Υπάρχουν σχεδία ιδιωτικοποίησης και προσπάθειες υποβάθμισης σημαντικών μνημείων ιδιοκτησία του Ελληνικού λαού;

-Πότε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την πιθανότητα ύπαρξης σημαντικού τάφου στην Αμφίπολη;

– Ποιο είναι το νόημα ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού καθημερινής δημοσιότητας με το σταγονόμετρο μισής πληροφορίας σε τέτοιον πολύτιμο ιδεολογικό όσο και πραγματικό θησαυρό;

– Τι γνωρίζει ο υπ. Πολιτισμού και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς σχετικά με το αν έχει συληθεί και πότε ο Τύμβος;

Πάντα λένε ο δολοφόνος είναι αυτός που ωφελείται από τον φόνο, και οι ωφελημένοι αυτού του ιδεολογικού εγκλήματος που συντελέστηκε στον τύμβο Καστα δεν είναι ούτε ο ελληνικός Λαός, ούτε οι Αρχαιολόγοι, ούτε οι επιστήμονες, ούτε οι φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο.

Οι ωφελημένοι ήταν και παραμένουν οι αμόρφωτοι κυβερνώντες μας που προτιμούν να χορεύουν χουντικούς καλαματιανούς σταματώντας την ανασκαφή ή τέκνο μουσική σήμερα, αποκαλύπτοντας αναγκαστικά πια ότι απόμεινε από την ιδεολογική και πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά του ανθρώπινου γένους.

Ας ελπίσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, το όφελος μιας έστω και καθυστερημένης ανακάλυψης της Αμερικής να είναι σημαντικότερο από την διαιώνιση της ιδεολογικής Ιεράς Εξέτασης του δήθεν υπουργείου πολιτισμού.

Ο δολοφόνος λένε πάντα γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Ίδωμεν… τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι κοντά…

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: