ΜΜΕ

Τελικά υπάρχει «ολίγον έγκυος»

fotoΤου Χρήστου Γιαννίμπα*

Στο ποδόσφαιρο οι «ειδικοί» περί το οφσάιντ «πάγωναν» την εικόνα και ανάλογα μας έλεγαν: «είναι οφσάιντ γιατί εξέχει το πόδι του, η μύτη του, …κλπ.» Το ζήτημα αυτό λύθηκε με την καθιέρωση της αμφιβολίας υπέρ του επιτιθέμενου. Αν ο επόπτης δώσει οφσάιντ γιατί εξέχει το πόδι, η μύτη ή ο, τι εξέχει τέλος πάντων, είναι σωστός. Αν δεν δώσει οφσάιντ, πάλι είναι σωστός αφού είχε αμφιβολία αν εξέχει ή δεν εξέχει κάτι. Άρα στο ποδόσφαιρο το «ολίγον έγκυος» υπάρχει και εφαρμόζεται.

Πάμε τώρα στην πολιτική θυμίζοντας τους όρκους που δίνονται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Άρθρο 33 § 2 : Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, …»

Άρθρο 59 § 1 : Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους …»

Επικαλούμαι τη βοήθεια του κ. Μπαμπινιώτη : «Επίορκος, 1. αυτός που καταπατεί, που αθετεί τον όρκο του 2. αυτός που έχει προδώσει την πατρίδα του, καταπατώντας τον όρκο που έδωσε να την υπηρετεί». (ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, Β έκδοση, σελ. 654). Το ερώτημα. Ο επίορκος έχει διαβαθμίσεις; Δηλαδή, η υπακοή στο Σύνταγμα υπόκειται σε εκπτώσεις; Για να το θέσω αλλιώς, μπορεί να υπάρχει μερική παραβίαση του Συντάγματος χωρίς ο παραβάτης να θεωρείται επίορκος; Αν η απάντηση είναι ναι, με πόσα άρθρα έχουμε μερική παραβίαση και με πόσα παραβίαση; Προσωπικά ήξερα πως τον όρκο ή τον αθετείς ή δεν τον αθετείς. Στον όρκο ολίγον έγκυος δεν γίνεται. Ομολογώ πως δεν ήξερα ότι και για το Σύνταγμα «υπάρχει» ρύθμιση με βάση την οποία η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου. Δηλαδή, όπως στο οφσάιντ έτσι και για το Σύνταγμα υπάρχει το «ολίγον έγκυος».

Ευτυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν διαφωτιστικός στη δήλωσή του για τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. Έτσι οι Έλληνες μάθαμε: (1) Ότι το «ολίγον έγκυος» υπάρχει όχι μόνο για το Σύνταγμα αλλά και για τη Δημοκρατία. (2) Ότι ο σεβασμός στο Σύνταγμα μπορεί να γίνει μέσω της παραβίασής του στο όνομα της … θεσμικής τάξης!! (3) Ότι ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας νοιάζεται για τις πολιτικές εντυπώσεις !! (4) Πως εκτός των πολιτικών, που δεδομένα οι επιλογές τους έχουν πολιτικό κόστος (και ενίοτε αυτό πληρώνεται στην κάλπη), πολιτικό κόστος έχει και ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας !! Αυτό δεν ξέρω πως και αν πληρώνεται αλλά σίγουρα ξέρει η Ιστορία.

Όλα αυτά μας τα είπε ο κ. Παπούλιας με πέντε αράδες : «Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας […] Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου, του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα […] Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος.»

Συμπεράσματα.

(1). Ομολογεί «υποχώρηση της δημοκρατίας». Δηλαδή εξέχει λίγο ο Σαμαράς (ή το παπούτσι του) αλλά κατά τον «επόπτη γραμμής» ρυθμιστή του Πολιτεύματος» (Άρθρο 30 § 1) η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου.

(2) Ομολογεί πως η «ποιότητα του κοινοβουλευτισμού» και « του τρόπου λήψης των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας τραυματίστηκε βαρύτατα». Απλώς θυμίζω πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (είναι το μόνο πρόσωπο που) έχει ταυτόχρονα και εκτελεστική και νομοθετική εξουσία (Άρθρο 26 § 1 και 2).

(3) Ομολογεί πως «το Σύνταγμα, έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια». Τι «ποιητικός» ο Πρόεδρος! Ένα βουνό παραβιάσεις δεκάδων άρθρων του Συντάγματος είναι μια … ταλαιπωρία του Συντάγματος! Κι αυτοί που «ταλαιπώρησαν» το Σύνταγμα ενώ ορκίστηκαν να το υπηρετούν, πως λέγονται; Μήπως, λέω μήπως, λέγονται επίορκοι; Ή μήπως επειδή η ταλαιπωρία του Συντάγματος κρατάει «μόνο» 4 χρόνια, δεν εμπίπτουν στον ορισμό που δίνει ο κ. Μπαμπινιώτης;

(4) Για τα μνημόνια που όχι μόνο παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα (και το Διεθνές Δίκαιο) αλλά καταλύουν το πολίτευμα και την ανεξαρτησία της χώρας. Για την παράκαμψη της Βουλής. Για όλα αυτά που γονάτισαν και εξαθλίωσαν τους Έλληνες. Για τους εκατοντάδες που αυτοκτόνησαν. Για όλα αυτά ο κ. Παπούλιας μας λέει πως : «ήταν συνειδητή η απόφασή μου» για «να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη»!!

Κύριε Πρόεδρε, το 1974 «θεσμική τάξη» ήταν η χούντα και ο Κ. Καραμανλής (κι όχι μόνο) την παραβίασε. Άλλωστε το είχαν ήδη κάνει, καθ’ όλη τη διάρκειά της, πολλές χιλιάδες Έλληνες για τους οποίους σήμερα εσείς μας λέτε : «Έχουμε μια διαρκώς εκκρεμή οφειλή προς όσους αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα. Καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την αναγκαία ευγνωμοσύνη.» Αποτίμηση φόρου τιμής σε όλους αυτούς θα ήταν να πείτε ένα τουλάχιστον ΟΧΙ. Δεν το κάνατε ούτε καν όταν η «θεσμική τάξη» έριχνε μαύρο στην ΕΡΤ και στις ψυχές των Ελλήνων. Αυτό ακριβώς το δικαίωμα να μπορείτε να πείτε ΟΧΙ, ποτίστηκε με τον πόνο και το αίμα αυτών που αμφισβήτησαν και πάλεψαν την «θεσμική τάξη» της χούντας. Αν αυτοί έλεγαν, όπως λέτε εσείς «να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη», Ευρώπη, Δημοκρατία, Βουλή κλπ, θα ήταν «πράσινα άλογα». Εσείς όμως (όπως ομολογείτε) επιλέξατε να υπηρετήσετε τη «θεσμική τάξη» των δανειστών, της τρόικας, της Μέρκελ και των Σαμαρά Βενιζέλου που ταλαιπωρούν το Σύνταγμα. Εντάξει, τραυματίζουν και τη Δημοκρατία, και τον κοινοβουλευτισμό κλπ, αλλά μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας.

Κύριε Πρόεδρε, επειδή είστε και φίλαθλος, μπορεί να μην το συνειδητοποιείται αλλά αυτά τα οφσάιντ των είκοσι μέτρων δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση της αμφιβολίας υπέρ του επιτιθέμενου. Όσο για τις «πολιτικές εντυπώσεις» και «το πολιτικό κόστος» ας θεωρήσουμε πως είναι απομεινάρια από τότε που ήσασταν Βουλευτής ή και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον αυτός ορίζεται στο Σύνταγμα.

Κύριε πρόεδρε,

Είναι κρίμα και για σας προσωπικά, γιατί όπως λέει κι ο λαός μας «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Δυστυχώς γίνατε ο σύγχρονος Μιαούλης. Πυρπολήσατε το στόλο. Δεν μένει παρά να βρεθεί και για εσάς ένας Κωνσταντίνος Κούμας να γράψει : «Αγαθέ ποτέ Μιαούλη κοσμοπεριβόητε δια τας κατά των εχθρών ανδραγαθίας σου πώς έστερξας να γείνης όργανον αδικίας ανηκούστου και να περικαλύψης με όνειδος την μέχρι τούδε με κλέος στεφανωμένην κεφαλήν σου;» (Ιστορίαι των ανθρωπίνων πράξεων, Τόμος ΙΒ΄, σελ.741)

Ο Χρήστος Γιαννίμπας είναι αρθρογράφος και συγγραφέας yanibas@otenet.gr

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τελικά υπάρχει «ολίγον έγκυος»

  1. Aγαπητέ Χρήστο, μία από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις που υποστήκαμε σ’ αυτά τα 40 χρόνια της Μεταπολιτευτικης Δημοκρατίας είναι η στρέβλωση που υπέστη η γλώσσα μας. Κι αυτή τη «χρωστάμε» στους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Με πρώτους και καλύτερους τους εκ του πρασίνου ηλιοφορεμένου και πολυχρονεμένου κινήματος, εξ ου και ο νυν προέδρος της Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνεται για αλλη μία φορά, ότι η γλώσσα δεν είναι μόνο ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που φανερώνει τις σκέψεις και τα αισθήματά τους, αλλά και ένα μέσο για να αποκρύπτει, να διαστρεβλώνει και να στρεψοδικεί. Έχουμε πολλήν και πικρότατη πείρα από αυτή τη διεφθαρμένη και διαφθείρουσα χρήση της γλώσσας. Εύκαιρο παράδειγμα το γ’ ενικό παθητικής φωνής που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος («το Σύνταγμα έχει ταλαιπωρηθεί» κλπ.), Εν τέλει, έχοντας υπ’ όψιν μου την «Ωδή εις τον Ιερόν Λόχον» του Κάλβου, μία είναι η ουσία και το νόημα για όλους τους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν μεταπολεμικώς: ότι το «άστρον της αθανασίας» δεν θα φέγγει στα μνήματά τους. Αντίθετα οι επόμενες γενιές θα τους μνημονεύουν ως ολετήρες και θα τους παραδίδουν στην άτεγκτη λήθη της ιστορίας.

    Posted by Μανώλης Γιούργος | 31 Ιουλίου, 2014, 8:00 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: