ΜΜΕ

Μας πήρε 60 δισ. ευρώ, μας επιστρέφει 600 εκατ.

φτΤου ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ

ΖΟΥΜΕ στην εποχή της παραπλάνησης, όπου η κρίση είναι τόσο μεγάλη ώστε να απαιτεί τον εξωραϊσμό της διαχείρισής της. Ιδίως σε προεκλογική περίοδο, όταν διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησης και η ύπαρξη ορισμένων συνιστωσών της. Ετσι, δεν πρέπει να εκπλήσσει που συχνά το μαύρο βαφτίζεται γκρι και το γκρι άσπρο.

Καμία σημασία δεν έχει που η απασχόληση συνεχίζει να συρρικνώνεται, η ανεργία αυξήθηκε στο 28%, οι εξαγωγές σέρνονται, ο αποπληθωρισμός πολλαπλασιάζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται σε νέες περιπέτειες, τα πραγματικά επιτόκια (κόστος χρήματος) αυξάνουν, οι μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο (65.000 κατά ΓΣΕΒΕΕ), οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν κι οι ακριβοθώρητοι επενδυτές μετριούνται στα δάχτυλα (Ελληνικό).

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εμπόδισε τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώσει στις Βρυξέλλες, πως η καταπολέμηση της ανεργίας και η επένδυση στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τις χώρες-μέλη, ξεχνώντας φυσικά να υποδείξει και τους τρόπους υλοποίησης αυτής της προτεραιότητας και παραβλέποντας το γεγονός πως στην Ελλάδα η ένδεια σχετικής πολιτικής επέτρεψε στην ανεργία και τη φτώχεια να αναρριχηθούν σε διηπειρωτικά ύψη – ρεκόρ.

Πώς είναι δυνατόν ο κ. Σαμαράς να τονίζει στο ΑΠΕ: «Πιστεύω πως ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος που διαθέτει η Ευρώπη είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Χρειάζεται να επενδύσουμε σ’ αυτό, όχι να το αφήνουμε να απαξιώνεται μέσω του προβλήματος της χρόνιας ανεργίας»!

Πώς είναι δυνατόν να διαβεβαιώνει για την ανάγκη αυτή όταν η κυβέρνησή του έχει πράξει τα ακριβώς αντίθετα στην Ελλάδα; Και πώς μπορεί να παραβλέπει τις περσινές του υποσχέσεις πως τον Ιανουάριο του 2014 θα ανακοίνωνε ένα πρόγραμμα απασχόλησης που θα δημιουργούσε 75.000 θέσεις εργασίας για νέους ανέργους, κάτι που όχι μόνον δεν έγινε αλλά κι ούτε αναφέρθηκε έκτοτε;

Σαν να μην έφτανε η πρωθυπουργική άνοια σχετικά με τη χιονοστιβάδα της ανεργίας που η ίδια η κυβερνητική πολιτική προκάλεσε, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως τα χειρότερα πέρασαν και πως άμεση προτεραιότητα τώρα είναι η τόνωση της ρευστότητας και της τραπεζικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως μέσου απορρόφησης της ανεργίας. Κι αυτά λέγονται όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποδεκατίζονται επειδή ακριβώς δεν έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και ζητούν για το λόγο αυτό την ίδρυση χρηματοπιστωτικών οργανισμών ειδικού σκοπού και μικρού μεγέθους για τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης.

Φαίνεται, ωστόσο, πως το κυβερνητικό χάσμα λόγων και πράξεων σχετικά με την ανεργία, τις ΜμΕ και την αξιοποίηση του «ανθρώπινου κεφαλαίου» της χώρας καλύπτει στη συνείδηση του πρωθυπουργού η πρόσφατη ανακοίνωση άμεσης άπαξ χορήγησης περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ σε 1 εκ. χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους συμπολίτες μας χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. που πέτυχε η κυβερνητική πολιτική το 2013.

Ηδη επισημάναμε, εντούτοις, την επομένη της ανακοίνωσης πως από την υπέρβαση του πλεονάσματος των 3 δισ., αντί του 70% που έπρεπε και μπορούσε να επιστραφεί σαν κοινωνικό μέρισμα, δίδεται τελικά μόλις το 17%, καθώς 1 δισ. αφορά δαπάνη που δεν έγινε στο χρόνο της (κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα) και περίπου 400 εκατομμύρια πάνε στις επιχειρήσεις (μείωση ασφαλιστικών εισφορών) και τους δικαστικούς.

Γιατί, άραγε, φιλοδωρείται το «ανθρώπινο κεφάλαιο» μόνον με 600 εκατ. όταν το πρωτογενές πλεόνασμα -αντίθετα με τις μέχρι τότε επίσημες μετρήσεις που το υπολόγιζαν στα 800 εκατ.- εμφανίζεται να φθάνει τα 3 δισ.;

Την απάντηση τη δίνει η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2014 (σ. 80) όπου διαπιστώνεται πως έχει προσυμφωνηθεί τα περίπου 9/10 του πλεονάσματος να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο έτσι όχι μόνο μηδενίζεται αλλά και γίνεται θετικό κατά 0,2 δισ.

Φούσκωσε τεχνητά

Με άλλα λόγια, το κοινωνικό μέρισμα των 600 εκατ. είναι εξαιρετικά ισχνό και δεν αντιστοιχεί στο 70% του πλεονάσματος, γιατί το πλεόνασμα των 3 δισ. είναι εικονικό. Είναι προφανές πως στην προκειμένη περίπτωση το «ανθρώπινο κεφάλαιο», δηλαδή η ελληνική κοινωνία της φτώχειας και της ανεργίας, εμπαίζεται με λογιστικές πιρουέτες επίδειξης τόσο της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του Μνημονίου όσο και της όψιμης γενναιοδωρίας του.

Η «γενναιοδωρία» αυτή είναι μία μύγα μπροστά στο βόδι της διαχρονικής λιτότητας, που σε μία πενταετία αφαίρεσε από το καθαρό εθνικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων 60 δισ. (ΕΛΣΤΑΤ) για να επιστρέψει τώρα στο φτωχότερο τμήμα του 600 εκατ. Αυτό ακριβώς το 1% της εισοδηματικής υφαρπαγής που τώρα επιστρέφεται ως αποζημίωση είναι και η αποτίμηση της αξίας του «ανθρώπινου κεφαλαίου» από την παρούσα κυβέρνηση.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=422080

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: