Δελτία Τύπου

Δελτίο τύπου, Κύπρος: «Δεν ξεχνώ»

pratto logo njΑθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Κύπρο μετά την αναγγελία στις 11 Φεβρουαρίου επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι κατευθυντήριες γραμμές, που καταγράφονται στο Κοινό Ανακοινωθέν των Αναστασιάδη – Έρογλου, εγείρουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα γύρω από τη Συνταγματική πτυχή και δομή του Κράτους την διεθνή προσωπικότητα, την ενιαία κυριαρχία και την ενιαία ιθαγένεια.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας, ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος δεν νοείται με την παρουσία των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής ή με την αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής του 1974. Δεν νοείται ούτε με την παρουσία ξένων στους θεσμούς της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαπραγματεύσεις, που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία δύο χωριστών κρατών με συνομοσπονδιακή δομή ή οποιαδήποτε άλλη λύση που θα θέτει σε αμφισβήτηση την έννοια του ενιαίου κράτους, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Μια Ομόσπονδη Δημοκρατική Κύπρος μπορεί να υπάρξει μόνο ως συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελληνική κυβέρνηση καλείται να στηρίξει έμπρακτα τον Κυπριακό λαό στην πάλη του για μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή λύση και αποτροπή εκβιαστικών τετελεσμένων. Η λύση πρέπει να επιδιωχθεί σε διεθνή πλαίσια, με αξιοποίηση των παραδοσιακών φίλων της Κύπρου και όχι μέσα από τετραμερείς συνομιλίες, όπως διακαώς επιθυμεί η Τουρκία. Ως μοναδικά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, νοείται τέτοια, που να είναι σύμφωνη με τα Ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., με την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής της Τουρκίας και των παρανόμων εποίκων της Ανατολής, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ενιαία λαϊκή κυριαρχία και μία ενιαία ιθαγένεια.

Ο λαός και η νεολαία της Ελλάδας καλούνται σε έμπρακτη αλληλεγγύη με τον αδελφό Κυπριακό λαό. Το «ΠΡΑΤΤΩ» θα συμβάλλει ενεργά σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η επανέναρξη των συνομιλιών συμπίπτει με μια περίοδο που ο Ελληνικός και ο Ελληνοκυπριακός λαός, δοκιμάζονται από βαθιά οικονομικο-κοινωνική κρίση και εξασθενημένη διεθνή διαπραγματευτική ικανότητα, με κίνδυνο να συμπαρασυρθούν σε δυσμενείς και επικίνδυνες ατραπούς, από αλλότρια γεωπολιτικά-οικονομικά συμφέροντα και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

                                                          Γραφείο Τύπου «ΠΡΑΤΤΩ»

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: