ΜΜΕ

Success story συνέχεια, ύφεση και ρεκόρ ανεργίας

samaras merkelΎφεση 3% εμφάνισε το γ’ τρίμηνο του 2013 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση για το τρίμηνο.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη σημείωσε μείωση κατά 6,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2012. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2012.

Επιπρόσθετα, συνέχεια της ύφεσης στην Ελλάδα μέχρι και το 2015, αύξηση του χρέους και ρεκόρ ανεργίας, προβλέπει η Citigroup σε νέα έκθεσή της.

Η Citigroup σημειώνει πως η ύφεση έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, στο -3% στο γ’ τρίμηνο, ωστόσο θα συνεχιστεί και το 2014 αλλά και το 2015, και θα διαμορφωθεί στο 1,9% και το 0,5%, αντίστοιχα.

Για το χρέος, εκτιμά ότι θα αγγίξει το 190% του ΑΕΠ το 2014 και το 199% του ΑΕΠ το 2015, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,6% του ΑΕΠ το 2015, ενώ η ανεργία θα αγγίξει το 2014 το 28,7% και το 2015 θα διαμορφωθεί στο ρεκόρ του 28,9%.

Η τράπεζα τονίζει πως μόνο ένα OSI θα βάλει την Ελλάδα σε μία βιώσιμη οδό, αν και πιστεύει πως ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί σύντομα.

Παράλληλα, η Citi σημειώνει πως το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το πραγματικό επιτόκιο των δανείων αυτών, ξεπερνά το 8%, την στιγμή που σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν 8% για να δανειστούν, στην Ολλανδία οι επιχειρήσεις πληρώνουν 3%, στη Γερμανία 2,2%, στο Βέλγιο 2%, στη Γαλλία 2,8%, στην Ιρλανδία 4,8%, στην Ιταλία 4,8% και στην Ισπανία 4,9%.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Success story συνέχεια, ύφεση και ρεκόρ ανεργίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: