ΜΜΕ

Άλλο ένα δωράκι στη διαπλοκή οι συχνότητες των σκανδάλων

Από το 1989 τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν «νομότυπα», δηλαδή παράνομα, με βάση «προσωρινή άδεια λειτουργίας». Φαντάζεστε η διοίκηση να εξέδιδε «προσωρινή άδεια οδήγησης», είχε διερωτηθεί τότε στη Βουλή ο Κ. Στεφανόπουλος, ο μόνος πολιτικός που δεν ψήφισε αυτή τη ρύθμιση. Τα κανάλια αποτελούν τη μια κορυφή του αμαρτωλού τριγώνου της διαπλοκής. Γι’ αυτό ανενόχλητα έχουν καταλάβει δημόσιες αναλογικές συχνότητες και εκπέμπουν. Τώρα θα εκπέμπουν από τις ψηφιακές συχνότητες, χωρίς και πάλι να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ! Και να σκεφτεί κανείς ότι η τρόικα από το 2010 είχε υπολογίσει σε 500 εκατ. ευρώ τις οφειλές για τις τηλεοπτικές άδειες. Όλοι οι πολίτες πλήρωσαν και ξαναπληρώνουν, αλλά οι διαπλεκόμενοι ούτε 1 ευρώ.

Με τη χθεσινή ρύθμιση που ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι πάροχοι δικτύου ταυτίζονται με τους παρόχους περιεχομένου. Η Digea έχει συγκροτηθεί ως καρτέλ, αποτελούμενη από τα κανάλια που έχουν καταλάβει τις δημόσιες συχνότητες. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι καναλάρχες ελέγχουν το σύνολο των συχνοτήτων, τις κρατάνε υπό πλήρη έλεγχο και τις πουλάνε κατά το δοκούν. Διαθέτουν όχι μόνο μιαν εξουσία ανυπολόγιστης ισχύος, αλλά και μια περιουσία μεγάλης αξίας.

Είναι προφανές ότι στοιχειώδης κίνηση αποκατάστασης της νομιμότητας προϋποθέτει την εξ υπαρχής αδειοδότηση των καναλιών. Από μηδενική βάση. Αυτό φοβούνται οι διαπλεκόμενοι που έχουν συστρατευθεί τόσο προκλητικά με την κυβέρνηση, η οποία συνεχώς τους δίνει «δώρα».

Πίσω από το σκάνδαλο με την Digea υπάρχει κι άλλο ένα πελώριο σκάνδαλο. Η Digea χτίζεται πάνω στη λεηλατημένη ΕΡΤ. Σε πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης – Δημόσιο είχε εμποδίσει την ΕΡΤ να προχωρήσει στην προμήθεια του εξοπλισμού που ήταν αναγκαίος για την ψηφιακή εκπομπή. Όχι αθώα, ούτε από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Η διάλυση της ΕΡΤ ήταν δρομολογημένη, με αποτέλεσμα η τεράστια υποδομή της να περιέρχεται στα χέρια της διαπλοκής. Οι καναλάρχες εμφανίστηκαν σαν έτοιμοι από καιρό να καταλάβουν μονοπωλιακά τον δημόσιο χώρο των ψηφιακών συχνοτήτων. Πρόκειται για  «μεγάλο οικόπεδο» του Δημοσίου, το οποίο μάλιστα εκχωρείται χωρίς αντίτιμο.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: