ΜΜΕ

Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει μια γενιά

Το «ιαπωνικό σενάριο», παγκόσμιος εφιάλτης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει για την επόμενη δεκαετία είναι μία περίοδος παρατεταμένου αποπληθωρισμού, όπως έγινε το ’90 στην Ιαπωνία μετά το τέλος της φούσκας του ’80.

Αυτό αναφέρει σχόλιο του αρθρογράφου της εφημερίδας Financial Times, B. Μινχάου:

“Την προηγούμενη Παρασκευή πήραμε μία μικρή εικόνα από τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη για την επόμενη δεκαετία: μία περίοδο παρατεταμένου αποπληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός στην περιοχή -που εξαιρεί την ενέργεια και άλλες ευμετάβλητες συνιστώσες- κατρακύλησε τον Οκτώβριο στο 0,8%”, σημειώνει.

“Θα ήλπιζα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκιά της. Αμφιβάλλω, όμως, αν ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο μπορεί να αποτραπεί η βύθιση στον αποπληθωρισμό. Οι βαθιές αιτίες βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη απαντά στην κρίση χρέους: με λιτότητα και μείωση των πραγματικών μισθών στην περιφέρεια και με έλλειψη προσαρμογής στο βορρά”, υπογραμμίζει.

Ο Μινχάου κάνει το συνειρμό με τη χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας:

“Ο υπαρξιακός κίνδυνος για το ευρώ δεν αφορά πλέον την ενδεχόμενη επίθεση κερδοσκόπων, ή τη φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, ή την άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων, αλλά την απόλυτη εξάντληση. Ο Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί να υποφέρει από μία ιαπωνικού τύπου χαμένη δεκαετία”, τονίζει. “Η Ιαπωνία, όμως, διατήρησε τουλάχιστον σχεδόν πλήρη απασχόληση. Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ χειρότερη προοπτική: μία χαμένη γενιά”.

Και προσθέτει: “Οι πολιτικές επιπτώσεις από αυτό το σενάριο είναι το αντικείμενο ενός σημαντικού βιβλίου που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία από τον François Heisbourg, τον πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και του Κέντρου Ασφαλείας της Γενεύης. Στο «La Fin du Rêve Européen» (Το Τέλος Ενός Ευρωπαϊκού Ονείρου) αναφέρει ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο δύσκολη που ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ε.Ε. είναι να εγκαταλειφθεί το ευρώ”.

Το «ιαπωνικό σενάριο» δεν αφορά μόνο στις αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά έρχεται σαν εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία που δεν έχει αποφύγει τα δύσκολα μετά το κραχ του 2008-7, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία, ούτε η Βρετανία, ούτε η Κίνα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία επιστρέφει κι αφορά στο λεγόμενο «ιαπωνικό σενάριο», δηλαδή μια μακρόχρονη περίοδος οικονομικής στασιμότητας που θα πιέζει προς τα κάτω την παγκόσμια οικονομία.

Η Ιαπωνία, η τρίτη οικονομία πλέον στον πλανήτη πίσω από ΗΠΑ και Κίνα, αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα από τις αρχές του ’90, όταν έσκασε η δική της φούσκα ακινήτων και το τραπεζικό της σύστημα βρέθηκε με δάνεια που δεν μπορούσε να αποπληρώσει.

Η κεντρική τράπεζα έριξε για χρόνια τα επιτόκια στο μηδέν, οι ρυθμοί ανάπτυξης όμως δεν ξεκόλλησαν. Μπόρεσε κάπως να κουνηθεί χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη στην Κίνα κι άλλων ασιατικών χωρών στα τέλη του ’90, αλλά μετά το 2007-8 οι πιέσεις σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα κάνουν ξανά το «ιαπωνικό σενάριο» διεθνή εφιάλτη.

Πηγή: enet.gr

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: