Παραγωγική ανασυγκρότηση και οικονομική πολιτική

Η άγρια φοροαφαίμαξη συνεχίζεται, νέο «χαράτσι»

Άλλο ένα νέο «χαράτσι» από την πίσω πόρτα στα μέσα του καλοκαιριού επιβάλλει η κυβέρνηση στη πλάτη των καταναλωτών. Η άγρια φοροαφαίμαξη που υφίστανται οι έλληνες, στο πλαίσιο της μνημονιακής καταιγίδας συνεχίζεται.

Στις 03 Ιουλίου ο κ. Γκαρής, επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ, μιλώντας σε αναπτυξιακό συνέδριο για την ενέργεια, ανέφερε πως ο λειτουργός της αγοράς δεν έχει λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος που αντιμετωπίζει με αποτέλεσμα το 2013 το έλλειμμα να είναι 438 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ξεπεράσει το 1,2 δισ. στο τέλος του 2014.  Όπως είπε το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο που για αντιμετωπιστεί μόνο με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και την έκτακτη εισφορά, πρέπει το τέλος να πάει στα 23,5 ευρώ, δηλαδή σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Και σήμερα 19 Ιουλίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε τις νέες τιμές για το ειδικό τέλος ΑΠΕ, το οποίο επιφέρει αύξηση της τάξης του 120% στους οικιακούς καταναλωτές. Ειδικότερα για τους οικιακούς καταναλωτές το τέλος ανεβαίνει από τα 9,53 στα 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για έναν τυπικό οικιακό καταναλωτή (τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 kWh), όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αντιστοιχεί σε περίπου 18 € (προ ΦΠΑ) επιπλέον, ανά τετράμηνο.

Η ΡΑΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως οι παραπάνω τιμές προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψη  και το επίσημο σενάριο του ΥΠΕΚΑ για το ρυθμό αποκλιμάκωσης, και εν τέλει το μηδενισμό (στο τέλος του 2014), του ως άνω σωρευτικού ελλείμματος, όπως προκύπτει κι από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας.

Να θυμίσουμε εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια ακόμη δυσβάσταχτη αύξηση  στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως έγραψε η Ελευθεροτυπία στις 27, 28 και 29 Ιουλίου 2011, από μία μόνο ρύθμιση σε νομοσχέδιο, εμπνεύσεως του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προέκυψε ένας κρυφός λογαριασμός -μια επιβάρυνση που από τότε επιβαρύνει τους καταναλωτές με τη μορφή «καπέλου» στο ειδικό τέλος ΑΠΕ της τάξεως των 175 εκ. Ευρώ ετησίως.

Η μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη μονομερή περικοπή μισθών και εισοδημάτων που σε συνδυασμό με την επιβολή καθεστώτος πολύ υψηλής φορολόγησης στραγγαλίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης.

Π.Σ.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: