Αρθρογραφία Μελών

Συνέντευξη του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα FREE SUNDAY

ko«Ελλάδα Αποικία Χρέους- Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία». Ο τίτλος του νέου σας βιβλίου δίνει την αίσθηση ενός γερμανικού πολιτικοοικονομικού imperium. Πού εδράζετε αυτήν την πεποίθηση;

Στο νέο μου βιβλίο κάνω μια προσπάθεια να συγκροτήσω μια συνολική, λογικά συνεκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση των αλλαγών και του τι έχει πραγματικά συμβεί τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα που καταλήγω είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο πιστεύω ότι είναι ορθό, ακριβές, και αντικειμενικό.

Πιο συγκεκριμένα;

Στα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί στην Ευρώπη τρεις μεγάλες αλλαγές: Η ΕΕ έχει μετεξελιχθεί σε μια Αυτοκρατορία. Η Γερμανία, όπως και η παλιά Πρωσία του 19ου αιώνα, μετασχηματίζεται σε αυτό ο Μ.Βέμπερ ονόμαζε «αυτοκρατορικό κράτος», ενώ η Ελλάδα σε μια νέου τύπου «Αποικία Χρέους».

Τι άλλαξε στην ΕΕ ώστε να την χαρακτηρίζεται ως «Αυτοκρατορία»;

Στην ΕΕ, παρά και ενάντια στις συνθήκες, δεν είναι, πλέον όλα τα κράτη ισότιμα. Υπάρχουν κράτη, όπως η Γερμανία που έχει αποκτήσει δικαιώματα επέμβασης στο εσωτερικό άλλων, όπως είναι η Ελλάδα. Η πρώτη εποπτεύει την δεύτερη, καθορίζει θεμελιακές πολιτικές της, παρακολουθεί και ελέγχει τα υπουργεία, τις τράπεζες, μεγάλους θεσμούς. Η επιτροπεία ασκείται από μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων, τόσους, όσους είχε πριν ένα αιώνα η Γερμανία στις αποικίες της, όπως ήταν, επί παραδείγματι η Τανζανία (η τότε «Ανατολική Αφρική»). Σε αυτά τα πλαίσια αναπτύσσεται, όπως και στο παρελθόν ένα αυτοκρατορικό τρίγωνο: κεφαλαίων, γραφειοκρατίας Βρυξελλών και του κράτους του Βερολίνου.

Τι σημαίνει Ελλάδα αποικία χρέους;

Η ελεγχόμενη Ελλάδα είναι μια περιοχή στην οποία υλοποιούνται όλες οι μέθοδοι οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης, που εφαρμοζόντουσαν σε κράτη υποτελή στο παρελθόν, με πολλά κοινά σημεία με τις τότε ημιαποικίες και αποικίες, αλλά και διαφορές όπως τις εξηγώ στο βιβλίο μου «’Ελλάδα Αποικία Χρέους». Βιβλίο που ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και παρουσιάζεται στο κοινό στις 28.5. στην Αίθουσα Ερμής του ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, στις 19.00..

Η σταδιακή αναστροφή του αρνητικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα σας δημιουργεί ικανοποίηση;

Θα επαναλάβω αυτό που λέω ήδη από τον χειμώνα του 2012/13. Οι γερμανοί πήραν ότι ζητούσαν από την Ελλάδα και είναι, πλέον, ευχαριστημένοι. Ακόμα γνωρίζουν ότι έχουν φτάσει την Ευρώπη, αλλά και τους αμερικάνους συμμάχους τους στα όριά τους. Γνωρίζουν, ότι οφείλουν να δείξουν πιο μετρημένοι για να μη χάσουν τα «λάφυρά τους» Κατά συνέπεια γιατί να με είναι ευχαριστημένοι εκείνοι που πέτυχαν τα σχέδιά τους.

Δεν υπάρχουν, δηλαδή, ευχαριστημένοι στη χώρα μας;

Βέβαια, ικανοποιημένοι είναι στην χώρα μας πριν απ’ όλα εκείνοι που είχαν την ευθύνη που μας έφεραν μέχρι εδώ και δεν τιμωρήθηκαν, ούτε απώλεσαν οτιδήποτε. Η «ιστορία της επιτυχίας» για την οποία κάνουν λόγο οι φιλομνημονιακοί, είναι μια ιστορία που κατάργησε τους νόμους του ίδιου του καπιταλισμού: κανείς διαπλεκόμενος-ολιγάρχης δεν έπαθε τίποτα μετά από 5 χρόνια κρίσης. Αυτό ιστορικά είναι πρωτοφανές. Για εκείνους είναι επιτυχία, όχι για όσους έχασαν την δουλειά τους, ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται μέσα σε συνθήκες πόνου. 

 Έχει βρει η χώρα το βηματισμό των μεταρρυθμίσεων, που θα εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον;

Εξαρτάται τι εννοείται μεταρρύθμιση. Διότι εγώ βλέπω να επανέρχονται μέθοδοι  που η ιστορία τις είχε θάψει, όπως η επιστράτευση, η εύκολη απόλυση, η αυθαιρεσία στην μισθοδοσία. Βλέπω να καταργούνται δικαιώματα που μέχρι προχθές τα θεωρούσαμε ως αυτονόητα, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Ο σπουδαίος φιλελεύθερος Ραλφ Ντάρεντορφ, είχε ονομάσει μια τέτοια πολιτική ως «αυταρχικό εκσυγχρονισμό» ή βίαια επιστροφή στο παρελθόν.

Εκείνο που βλέπω, επίσης, είναι η κυριαρχία του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων, οι οποίες ζουν και βασιλεύουν με τρόπο πρωτοφανή. Δεν διαχέονται, πλέον, προκειμένου να γίνουν κάποιες τακτοποιήσεις προσώπων, αλλά αφορούν σε ζητήματα άμεσης επιβίωσης των συμπολιτών μας, όπως να υπάρχει έστω και ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο στο σπίτι.

Κατά την γνώμη σας, πως θα μπορούσαν να ξεπεραστούν συστημικές αδυναμίες της Ευρωζώνης; Μια πορεία εκτός της ΕΕ δε θα σήμαινε αυτόματα το διεθνή μας απομονωτισμό;

Δεν πιστεύω ότι οι λύσεις βρίσκονται μέσα από το «θυμωμένο απομονωτισμό» ή ‘τον «ευρωπαϊκό αναχωρητισμό». Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας διαφορετικής Ευρώπης χωρίς οικονομικούς και άλλους εθνικισμούς ή βίαιους ηγεμονισμούς. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμβάλλουμε στην συγκρότηση μιας Ευρώπης μακριά από αυτοκρατορικά σχέδια. Μιας ΕΕ δημοκρατικής, ελεύθερης, κοινωνικά δίκαιης. Αν αυτό δεν συμβεί τότε ο δρόμος διάλυσής της ίδιας της ΕΕ δεν θα είναι μακριά και δεν θα φταίμε ασφαλώς εμείς.

Δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάσα της κριτικής από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία με τη σειρά της δεν διατυπώνει προτάσεις. Λείπει η πολιτική πυξίδα στο ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση φοβάται την οργή του λαού περισσότερο από ότι θέλει να δείχνει. Και από μια σκοπιά είναι λογικό να μην θέλει να το δείξει. Πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερο ανήσυχη από ότι παραδέχεται δημόσια.  Από την άλλη, οι δυνάμεις που την απαρτίζουν, δυνάμεις φιλομνημονιακές, νιώθουν ανακουφισμένες. Το καλοκαίρι του 2013 είδαν «τον χάρο με τα μάτιά τους», τώρα δεν νιώθουν εξίσου πιεσμένες διότι ο Σύριζα δεν κατάφερε την εκλογική του δύναμη, να την κάνει ακόμη πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Καλό είναι, κατά συνέπεια να ξεπεράσει τις όποιες «παιδικές ασθένειες» σε μια πορεία πολιτικής ωρίμανσης και σταθεροποίησης..

Ο γνωστός πολιτικός κόσμος και ο δικομματισμός γνώρισαν τις πρώτες ήττες τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατακερματισμός των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και η δημιουργία νέων πολιτικών σχημάτων είναι σημάδια υγείας για το πολιτικό σύστημα;

Εξαρτάται. Αν οι καινούργιες δυνάμεις είναι πράγματι καινούργιες με την έννοια ότι εκφράζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας στις νέες συνθήκες της κρίσης και των μνημονίων, τότε, σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι ναι. Μια τέτοια δύναμη είναι και η «Κίνηση ιδεών και δράσης: Πράττω» στην οποία συμμετέχω. Αν αντίθετα, αποτελούν κατασκευές των δυνάμεων που μας οδήγησαν στην κρίση και στη συνέχεια κυβέρνησαν με τα μνημόνια, τότε είναι μια προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και διαιώνισης της κυριαρχίας εκείνων που μας έφεραν μέχρι εδώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οφείλουμε να διαχωρίζουμε «καινούργιες» πολιτικές δυνάμεις που απλά αποτελούν μια ακόμα ένδειξη της αποσύνθεσης και διάλυσης του παλιού από το αυθεντικό νέο, δημοκρατικό και πατριωτικό, κοινωνικά δίκαιο που οφείλει να προωθήσει μια νέου τύπου παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας..

Μεγάλες μετατοπίσεις δυνάμεων καταγράφηκαν στο πεδίο της Κεντροαριστεράς. Είναι εφικτή η ανασύνθεσή της και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Αυτό που παραδοσιακά ονομάσαμε κεντροαριστερά, βρίσκεται σε μια ανάλογη κατάσταση με εκείνης της δεκαετίας του πενήντα του προηγούμενου αιώνα και ακόμα χειρότερα. Είναι πολιτικά ο μεγάλος ηττημένος στην εποχή της κρίσης. Και αυτό διότι πολλές δυνάμεις του αφομοιώθηκαν από τον νεοφιλελευθερισμό, υποτάχτηκαν στην πιο αγοραία λογική των διεθνών αγορών και αντικατέστησαν το καθήκον της Σωτηρίας της χώρας με εκείνο της σωτηρίας των τραπεζιτών και τα μνημόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησε στη λογική των δανειακών συμβάσεων απομονώθηκε από τα εκατομμύρια του λαού που στήριζαν αυτό το κόμμα ακόμα και το 2009.  Αυτά τα εκατομμύρια είναι είτε σε στάση αναμονής, είτε πήγαν προς την αριστερά.

Η γνώμη μου είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα ισχυρό δημοκρατικό και πατριωτικό ρεύμα που θα δίνει προοπτική στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου δημοκρατικής και κοινωνικής σωτηρίας της Ελλάδας και των Ελλήνων. Που θα «παράγει» εναλλακτικές λύσεις με δημοκρατικές-πατριωτικές κυβερνητικές προοπτικές.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: