Αρθρογραφία Μελών

Γιατί οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, είναι στρατηγικής σημασίας.

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια σχετικά μικρή νοτιο-ευρωπαϊκή χώρα, βαλκανική αλλά πρωτίστως μεσογειακή. Ο μέσος σημερινός Ευρωπαίος δύσκολα κατανοεί ότι η χώρα αυτή έπαιξε στο παρελθόν ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμη και πολλοί διανοούμενοι συχνά ξεχνάνε ότι ο νεώτερος δυτικός πολιτισμός που για τους Ιστορικούς αρχίζει με την Ιταλική Αναγέννηση, δεν χρειάσθηκε να ανακαλύψει τίποτα! Τέχνες, επιστήμη, φιλοσοφία, ποίηση, γράμματα, γνώση, τα βρήκε όλα έτοιμα από την Αρχαία Ελλάδα και για το ακριβέστερο από τον Ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό. Αυτό και μόνο θα αρκούσε να δικαιολογήσει ένα μεγαλύτερο σεβασμό προς την Ελλάδα κάτι που εκφράσανε πρόσφατα Ισπανοί μαθητές και δάσκαλοι με το Gracias Grecia.

Στον αντίποδα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό βορρά, εμφανίσθηκε πολύ αργότερα ένας άλλος σημαντικός λαός, οι Ρώσοι, ένα σλαβικό φύλλο από τα πλέον κυρίαρχα μεταξύ του σλαβικού κόσμου. Βασικό χαρακτηριστικό των Ρώσων είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ επεκτατικός ή αποικιοκρατικός λαός. Οι πόλεμοι που διεξήγαγαν ήσαν κυρίως αμυντικοί. Το μόνιμο αδύνατο σημείο της αχανούς Ρωσίας υπήρξε πάντοτε το μαλακό υπογάστριο της χώρας, δηλαδή η περιοχή του Καυκάσου όπου πληθυσμιακά υπερτερούν αλλογενείς ισλαμικοί, κατά το πλείστον, πληθυσμοί.

Τους περασμένους αιώνες η νοτιανατολική Ρωσία δεχότανε μόνιμες απειλές από τις τουρκικές και μογγολικές φυλές. Οι απειλές κατέστησαν εντονότερες μετά την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους. Τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολύ στους καιρούς μας. Στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου – μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας λόγω και των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου – σημειώνονται από καιρού σε καιρό, φυλετικές και θρησκευτικές αναταραχές που ο αντίκτυπός τους φθάνει μέχρι την καρδιά της Μόσχας.

Η Τουρκία από την άλλη πλευρά επιχειρεί, μέσω, του ιδεολογήματος του νεοθωμανισμού, να αναβιώσει το όραμα της πάλαι – ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να καταστεί μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Οι επιδιώξεις της Άγκυρας βρίσκουν υποστηρικτές στην πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη όπου έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο κοσμικού ισλαμικού Κράτους για όλες τις άλλες ισλαμικές χώρες της ευρύτερης Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας και να ασκεί επιρροή «για το καλό και το κακό» στους γύρω από αυτήν, (Βαλκάνια και Καύκασο), μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Μεταξύ των χωρών που άμεσα επηρεάζονται από τις ηγεμονικές βλέψεις της Άγκυρας είναι ασφαλώς η Ελλάδα και η Ρωσία. Και όταν τα προβλήματα σταθερότητας και ασφαλείας για δύο χώρες είναι κοινά και διαρκή, τότε οι σχέσεις αυτών προσλαμβάνουν νομοτελειακά στρατηγικό χαρακτήρα. Τη θέση αυτή υποστήριξαν και ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια Ελληνορωσικών συνομιλιών.

Το περίεργο είναι ότι Αθήνα και Μόσχα δεν προχώρησαν, πέραν της πώλησης και αγοράς ορισμένων οπλικών συστημάτων, σε έμπρακτη συνεργασία στρατηγικής φύσης. Τούτο οφείλεται περισσότερο σε δισταγμούς των Ελληνικών Κυβερνήσεων λόγω της συμμετοχής της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ  και τις προεξοφλούμενες αντιδράσεις των ΗΠΑ όπου υπάρχουν οι γνωστές προκαταλήψεις έναντι της Ρωσίας. Είναι αλήθεια ότι επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχαν γίνει ορισμένες ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Να θυμίσουμε την παραχώρηση των Ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου για την επισκευή σοβιετικών πολεμικών σκαφών και την αγορά S 300 που τελικά λόγω των σφοδρών Νατοϊκών αντιδράσεων, αντί της Κύπρου τοποθετήθηκαν στην Κρήτη. Ανάλογες προσπάθειες έγιναν και επί Κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου που και αυτές ναυάγησαν.

Σήμερα σε ένα κόσμο που βαίνει προς τον πολύ – πολισμό, τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον άμεσο περίγυρό μας, και την Τουρκία να επιδιώκει, με τις ευλογίες και των Αμερικανών, να καταστεί περιφερειακή δύναμη με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα και την ασφάλεια είναι θεμιτό και επιβαλλόμενο για την Ελλάδα να επιζητήσει ευρύτερες συμμαχίες και να επιχειρήσει μια στρατηγική συνεργασία με την Μόσχα.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: