Αρθρογραφία Μελών

Κύπρος, για πάντα στην καρδιά μας

Του Γιώρτου Παπαγιαννόπουλου από την εφημερίδα Παρόν
1. -Κύπρος, για πάντα στην καρδιά μας

Σπεκουλάρουν, τζογάρουν όλα τα κοράκια, όλα τα όρνια του αδηφάγου καπιταλισμού. Σόρος, Μέρκελ, Λαγκάρντ και τόσοι άλλοι, κερδοσκοπούν βυθίζοντας στη δυστυχία την Μεγαλόνησο.
Η γενιά μου, που πρόλαβε να ακούσει ως πιτσιρικαρία το «Ένωση!» και έβλεπε από μακριά τα «Πανώ» και τις ελληνικές Σημαίες, χωρίς να καταλαβαίνουμε- μόνο να βιώνουμε την ένταση στον αέρα, στις διαδηλώσεις στις συνοικίες της Αθήνας από τα τότε Γυμνασιόπαιδα, συγκλονίζεται κάθε στιγμή που κάτι «στραβώνει» στο νησί…
Τούτη η ταλαιπωρία δεκαετιών, η ματαιωμένη «Άνοιξη» – Ένωση, τα συμφέροντα που βυσσοδομούν, οι δικές αδυναμίες: μας ενοχλούν.. σταθερά ένας κόμπος στο στομάχι.. Ενίοτε, ένας μικρός λυγμός (που δεν του επιτρέπουμε να μεγαλώσει, τον πνίγουμε εν τη γεννέσει…)

Έχουμε και λέμε: το«σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου από την Τρόικα είναι ίσως το χειρότερο πρόγραμμα που έχει ως τώρα επιβληθεί σε χώρα της Ευρωζώνης. Σηματοδοτεί τη βαθιά αλλαγή της νομισματικής ένωσης με τρόπο που επιτείνει την αποδιάρθρωσή της, καταστρέφει την κυπριακή οικονομία και βάζει την Κύπρο σε εθνικό αδιέξοδο.

«Το σχέδιο της Τρόικα για την Κύπρο υπονομεύει την ΟΝΕ καθώς:
Χρησιμοποιεί στοιχεία της «λύσης Ισλανδίας», δηλαδή μεταφέρει το κόστος της κατάρρευσης των ιδιωτικών τραπεζών στους μετόχους, τους μεγάλους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες, αλλά δεν θέτει τις τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ούτε φροντίζει να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία της Κύπρου, μεταφέροντας το κόστος στο εξωτερικό, όπως έκανε η Ισλανδία.» (Λαπαβίτσας).
Το σχέδιο της Τρόικα καταστρέφει και την Κύπρο γιατί, πέραν των άλλων:
-Αυξάνει τον δημόσιο δανεισμό κατά 10 δις, ή περίπου 60% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το γιγαντωμένο δημόσιο χρέος, η Κύπρος θα δεχτεί Μνημόνιο που θα επιβάλλει λιτότητα. Ο συνδυασμός λιτότητας και πιστωτικής κατάρρευσης θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση με άδηλο τέλος…
-Εξασθενίζει τον κυπριακό κρατικό μηχανισμό και απομονώνει την Κύπρο γεωπολιτικά. Στην πράξη η Κύπρος μετατρέπεται σε ασήμαντο και φτωχό προτεκτοράτο των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ.
Εμείς πάλι από την μεριά μας, σταθερά θα στηρίζουμε λύσεις που προασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα και προστατεύουν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.
2.- Υπάρχουν και καλά νέα:
Το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής του ΓΑΠ εξετάζουν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής
…ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης- σε δηλώσεις του την Τετάρτη- ανάφερε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται επιβεβλημένη και η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου… Επιτέλους!

e-mail: gpapagian@in.gr

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: