Ανακοινώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Όχι στην υποχώρηση και στον κατευνασμό των τουρκικών προκλήσεων

Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Στις 20 Μαρτίου 2013, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ’’Bilim2’’, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει ότι:

1. Οι τουρκικές ενέργειες ανακοινώθηκαν σε τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό και όχι στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις.

2. Οι θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες γίνονται ήδη από την 18η  Μαρτίου.

3. Οι έρευνες γίνονται στα υπερκείμενα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα με τις προκλητικές αυτές ενέργειες, μια τουρκική κορβέτα χθες «έκοβε βόλτες» στο Αιγαίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Ευβοίας και Άνδρου, στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία νότια – νοτιοδυτική, διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου και εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κέας, κατευθυνόμενη προς Κρήτη.

Οι «έρευνες» του τουρκικού ωκεανογραφικού στα «υπερκείμενα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», προφανώς αποσκοπούν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή που, βάσει των διεθνών συμβάσεων, ανήκουν στην Ελλάδα, τις οποίες η Ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να οριοθετήσει μαζί με την Κυπριακή κυβέρνηση.

Οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες λαμβάνουν χώρα, την ίδια στιγμή που κυοφορούνται εξελίξεις σε άγνωστη κατεύθυνση για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ν.Α. Μεσόγειο. Είναι ενέργειες πέρα από κάθε πρακτική καλής γειτονίας και σχέσεων και ενώ λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις στον οικονομικό τομέα, οι οποίες μπορεί να υποθηκεύσουν την πολιτική λύση του Κυπριακού.

Η Τουρκία εφαρμόζει τη γνωστή πρακτική των πιέσεων και εκβιασμών και προσπαθεί να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Η «αυτοκρατορική» πολιτική της Γερμανίας στην ίδια περιοχή μας προβληματίζει και δημιουργεί υποψίες για κοινές επιδιώξεις με την Τουρκία.

Η υποχωρητική πολιτική της Ελληνικής και της Κυπριακής κυβέρνησης αυξάνουν την όρεξη των «αρπακτικών» των διεθνών αγορών και των κρατών που τις στηρίζουν. Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μόνο μέρες πριν, στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «μια καλή στιγμή στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις» και ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «νίκη όλων των πλευρών» (winwin ή καζάν-καζάν).

Καθήκον του Ελληνικού και του Κυπριακού Λαού είναι η αντίσταση στις πιέσεις και «αρπακτικές» διαθέσεις, που προέρχονται από κύκλους των αγορών, καθώς και γερμανικούς και τουρκικούς παράγοντες, που ονειρεύονται αυτοκρατορικές εποχές και αποικίες παρόμοιες με αυτές του 19ου αιώνα.

                                                            Γραφείο Τύπου «ΠΡΑΤΤΩ»

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: