Αρθρογραφία Μελών

Έρχονται και άλλα μέτρα

Του Σπύρου Κότσια από την εφημερίδα ο Ταχυδρόμος του Βόλου
Δεν θα υπάρξουν νέα επώδυνα μέτρα τόνιζε με έμφαση ο Πρωθυπουργός κ Σαμαράς απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τις οποίες τον καλούσαν να ξεκαθαρίσει εάν οι περικοπές μισθών και συντάξεων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο η Κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα, θα ήταν οι τελευταίες. Τα ίδια επαναλάμβαναν και οι άλλοι δύο εταίροι της συγκυβέρνησης κκ Βενιζέλος και Κουβέλης. Ο μόνος που απέφευγε να δώσει μια κατηγορηματική απάντηση ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ Στουρνάρας ο οποίος σαν «γνήσιος» τεχνοκράτης που δεν τον «ενδιαφέρει» το πολιτικό κόστος δήλωνε πως νέες περικοπές δεν θα υπάρξουν εφόσον προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαθρωτικές αλλαγές.

Μία απλή ανάγνωση του τρίτου μνημονίου είναι αρκετή και στον πλέον αδαή να καταλάβει αμέσως ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι κ Βενιζέλος και Κουβέλης ψεύδονταν ασύστολα ενώπιον του Ελληνικού Λαού με προφανή σκοπό να καθησυχάσουν τους φόβους του, να τον αποπροσανατολίσουν και να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να συνεχίσουν την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής η οποία εκ των πραγμάτων έχει κριθεί ως αναποτελεσματική και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του Λαού που υποφέρει από την εφαρμογή της.

Στο κεφάλαιο «Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2012 και Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016» προβλέπονται νέες περικοπές του μισθολογικού κόστους, εκτός αυτών που έγιναν το 2012, για τα επόμενα έτη μέχρι και το 2016. Ακόμη προβλέπονται περικοπές στις συντάξεις πέραν των 4319 εκατ. Ευρώ για το 2013, 609 εκατ. ευρώ για το 2014, 273 εκατ. ευρώ για το 2015 και 185 εκατ. ευρώ για το 2016, σύμφωνα με την πρόβλεψη των επιπτώσεων της πλήρους μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα γίνει το 2013 και την αύξηση της γενικής συντάξιμης ηλικίας από τα 65 στα 67.

Εκτός των προβλέψεων του μνημονίου τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ήλθαν πολύ σύντομα να διαψεύσουν η έκθεση του IMF και η συνέντευξη της Κας Λαγκάρτ.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση του IMF για την περίοδο 2015-16 υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 έως 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το λόγο αυτό κρίνουν επιβεβλημένη την παραπέρα χρηματοδότηση της χώρας μας από την Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχής συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής. Παράλληλα, το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 2 έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-16, έπειτα από τη δέσμη των 13,5 δισ. που θα εφαρμοσθεί έως τη λήξη του 2014.

Επομένως πολύ σύντομα η ελληνική Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει ένα καινούργιο πακέτο μέτρων λιτότητας που- κατά πάσα πιθανότητα- θα περιλαμβάνει την παράταση μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα που βρίσκονται στη λήξη τους (π.χ. παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Φόρο Εισοδήματος),καθώς επίσης και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων που, όπως επισημαίνεται, «παραμένουν περίπλοκα και αναποτελεσματικά.

Σχετικά τώρα με τη συνέντευξη της Κας Λαγκάρτ η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν « Οι μισθοί πρέπει να μειωθούν περισσότερο και η Ελλάδα να έχει μισθούς παρόμοιους με εκείνους της Βουλγαρίας και της Λετονίας;» Απαντά με σαφήνεια ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν μειώσεις «Αν οι μεταρρυθμίσεις λάβουν χώρα, όπως απαιτεί το πρόγραμμα, αν οι φόροι συλλεχθούν, όπως απαιτεί το πρόγραμμα και αν πραγματοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις».

Συνδέει και αυτή όπως και ο κ Στουρνάρας τη μη λήψη νέων μέτρων με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων όσων δημόσιων επιχειρήσεων έχουν απομείνει στον έλεγχο του κράτους, το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας με το πρόσχημα της αξιοποίησής της, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η τελευταία πρόταση αποτελεί μόνιμη επωδό όλων των δηλώσεων που κάνουν οι τροϊκανοί προκειμένου να δικαιολογήσουν τα απάνθρωπα μέτρα που κάθε φορά επιβάλλουν στον Ελληνικό Λαό και με τα οποία μεταφέρουν τον πλούτο από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού στις τσέπες των δανειστών και των αεριτζίδων ντόπιων και ξένων.

Παρόλο που η κ Λαγκάρτ για λόγους ευνόητους απέφυγε επιμελώς να θίξει το θέμα της εξίσωσης των μισθών των ελλήνων εργαζομένων με τους μισθούς τους οποίους λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στη Βουλγαρία και τη Λετονία. Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες επιδιώξεις του IMF την οποίαν προσπαθεί να επιβάλλει απαιτώντας συνεχείς μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων και απίστευτα μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πέραν των οικονομικών διαπιστώσεων, στην έκθεση του IMF περιλαμβάνονται και αξιολογικές παρατηρήσεις που αφορούν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων τα οποία εκφράζουν αντιμνημονιακές θέσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει «Οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν μειούμενη υποστήριξη για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και αυξανόμενη υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για άλλα κόμματα που είναι εναντίον του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να επιτείνει την αργοπορία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ»

Το γεγονός αυτό είναι ανεπίτρεπτο και συνιστά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Λαού και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί από την Κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Δυστυχώς η Ελλάδα των κ Σαμαρά Βενιζέλου, Κουβέλη και Στουρνάρα ούτε ανεξάρτητη είναι ούτε κυρίαρχη έχει μεταβληθεί σε αποικία χρέους των δανειστών και ιδιαίτερα των Γερμανών οι οποίοι με τους Φούχτελ και Ραϊχεμπάχ καθορίζουν τις οικονομικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις.

Γνωρίζοντας η τρικομματική Κυβέρνηση την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, σκληραίνει τη στάση της στο εσωτερικό εκμεταλλευόμενη τα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση και οι προβοκατόρικες ενέργειες κύκλων της ανωμαλίας. Με την ενεργοποίηση των μηχανισμών καταστολής δίπλα στις οποίες δραστηριοπούνται ανενόχλητες φασιστικές ομάδες τύπου Χρυσής Αυγής η Κυβέρνηση προσπαθεί να φοβίσει το λαό και να κάμψει τη θέλησή του να αντισταθεί στην πλήρη εξαθλίωση που του επιφυλάσσουν οι κυρίαρχες ελίτ του κεφαλαίου.

Η ακινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα μετά τις εκλογές του Ιουνίου, για την οποίαν φέρουν ευθύνη και τα κόμματα της αντιπολίτευση, διευκολύνει το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται ο επανακαθορισμός της στάσης των κομμάτων του αντιμνημονιακού τόξου και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης του λαϊκού κινήματος μονού ικανού να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και να οδηγήσει σε δραματική ανατροπή την ασκούμενη πολιτική.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: