Δελτία Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω

Σταματήστε την εξόντωση της παραγωγικής ελπίδας της χώρας!
Σταματήστε την εξόντωση των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων!

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα αποτελούν την τελευταία «κραυγή αγωνίας» των Ελλήνων αγροτών, μπροστά στην διαγραφόμενη χρεοκοπία και το «ξεκλήρισμα» της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής περιφέρειας, αλλά και της παραπαίουσας Ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε, κατά κυριολεξία, μπροστά σε συνθήκες «νεοκολληγοποίησης» της πλειοψηφίας της αγροτικής τάξης, την ώρα που η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να έχει ισχυρή και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία, καλύπτοντας, κατ’ αρχήν, το τεράστιο αγροτικό έλλειμμα, που αφορά την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του Ελληνικού λαού.

Για τους λόγους αυτούς, τίθενται αμείλικτα, προς κάθε κατεύθυνση, τα εξής ερωτήματα:
Υπάρχει άραγε δρόμος για την αποτροπή της οικονομικής καταστροφής και υποδούλωσης της χώρας και του λαού μας, χωρίς εθνική αγροτική παραγωγή;

Μπορεί να υπάρξει στη χώρα οποιοδήποτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης, χωρίς την ύπαρξη της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας;

Επειδή η απάντηση είναι προφανής, δηλαδή ένα ηχηρό και κατηγορηματικό ΟΧΙ, τότε η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, εάν επιθυμεί την ύπαρξη της Ελληνικής Γεωργίας ή την ολοσχερή καταστροφή της.

Την απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, την δίνει το παλλαϊκό ξεσήκωμα των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, που μεγαλώνει ώρα με την ώρα: «Όχι μόνο δεν υπάρχει στρατηγική για την ύπαρξη της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά, ως άλλοι ύπατοι αρμοστές των διεθνών δανειστών της αποικιοκρατούμενης χώρας μας, είναι συνειδητοί καταστροφείς και των υπολειμμάτων της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής μας, αλλά και της όποιας ελπίδας για ανάπτυξη της αγροτικής βιομηχανίας και των οικονομικών τομέων, που παρελκύονται από αυτήν».

Αυτό το συμπέρασμα για την μνημονιακή κυβέρνηση είναι ασφαλές, γιατί είναι αδιανόητο να είναι τόσο αδαείς και ανίκανοι, ώστε να μην αντιλαμβάνονται, σε περίοδο τρομακτικής οικονομικής κρίσης, παραγωγικής ένδειας και οικονομικής αποδιάρθρωσης της χώρας, τι αρνητικό βάρος έχουν τα παρακάτω αυτονόητα ζητήματα:
α) Τι σημαίνει για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία της χώρας η εκτίναξη του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, με τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, στην τιμή του πετρελαίου αγροτικής χρήσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό των αγροτών, στα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη της παραγωγής (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ.). Τι σημαίνει, επίσης, για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία της χώρας, η περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ (από 11% στο 6% για φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της), η μη κάλυψη όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, οι αυξήσεις για τις δηλώσεις καλλιέργειας και για τις άδειες γεωτρήσεων.
β) Τι σημαίνει για το αγροτικό εισόδημα – το οποίο σχετίζεται άμεσα με την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής, την μη εγκατάλειψη και το ξαναζωντάνεμα της αγροτικής γης (ας σκεφτούμε και τους αγρότες ακρίτες μας στις συνοριακές ζώνες), αλλά και με την επιβίωση ζωτικών στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού, που σχετίζονται με το Ελληνικό χωριό – η άγρια φορολόγηση των Ελλήνων αγροτών, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ, η επιβολή φόρου για την κατοχή καλλιεργούμενων χωραφιών, η επιβολή χαρατσιών σε σπίτια, αγροτικές αποθήκες και οικήματα, η τεράστια αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές στον ΟΓΑ για Σύνταξη και Υγεία, οι περικοπές των 30 ευρώ στην ισχνή αγροτική σύνταξη και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του καλοκαιρινού επιδόματος και η κατάργηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, ότι η μικρομεσαία Ελληνική αγροτιά οδηγείται σε πλήρη αφανισμό, που, εκτός από το τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, που θα έχει η κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα, θα διογκώσει την ήδη διαμορφούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Βέβαια, πρέπει να τονισθεί, ότι η εθνική στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα, από την αναγκαία και στοιχειώδη στήριξη στο επίπεδο του λειτουργικού κόστους της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος.

Ο σκληρός και δύσβατος δρόμος, που ξεκινάει με τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις, έχει αφετηρία τον αγώνα για την επιβίωση του Έλληνα αγρότη και την αποφυγή του αφανισμού του. Αντικειμενικά, σηματοδοτεί όμως έναν αγώνα ολόκληρου του έθνους και του λαού για μία άλλη πορεία, μια πορεία αναγέννησης της κοινωνικής ελπίδας και της αξιοπρέπειας. Είναι δρόμος επαναπροσδιορισμού του συνεργατικού πνεύματος και της αλληλεγγύης στον αγροτικό χώρο, πνεύμα που καταβαράθρωσαν τα κόμματα που υπηρέτησαν την ολιγαρχία του τόπου και εγκαθίδρυσαν τις αξίες του ρουσφετιού, του κομματαρχισμού και της λαμογιάς.

Το σημερινό αγροτικό κίνημα σήμερα ωριμάζει, ώστε να αναζητήσει το σύγχρονο «όλοι μαζί για την παραγωγή και την ζωή μας». Κανένας δεν θα τα καταφέρει μόνος του. Θα αναζητήσει νέα και σύγχρονα μοντέλα αγροτικών συνεταιρισμών και νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυσή τους. Θα επιβάλλει τον αυστηρό συμμετοχικό δημοκρατικό έλεγχο στις διαδικασίες και τις λειτουργίες των συλλογικών παραγωγικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα. Θα χρησιμοποιήσει την επιστημονική έρευνα και οργάνωση για την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής, με ευαισθησία προς το περιβάλλον και τη Μάνα Γη.

Για έργα υποδομών με μακροχρόνιο ορίζοντα ανάπτυξης της προστιθέμενης αξίας και αποφυγή άσκοπης σπατάλης. Για την ποιοτική αποθήκευση-συσκευασία-τυποποίηση-επεξεργασία, την ανεύρεση αγορών και την προώθηση των προϊόντων. Για καθετοποιήσεις και διαφοροποιήσεις της παραγωγής, όπου είναι ωφέλιμο και δυνατό. Για οργανωμένη συλλογική και ποιοτική διατήρηση ή ξαναζωντάνεμα μεγάλων καλλιεργειών, στις οποίες είναι ελλειμματικός ο Ευρωπαϊκός χώρος ή άλλες μεγάλες αγορές. Για οργανωμένη μάχη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι για τις επιδοτήσεις και την νέα ΚΑΠ, η οποία πρέπει να αναθεωρηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σοβαρή οικονομική κρίση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, έτσι ώστε να παύσει να αποτελεί πλαίσιο αξιοποίησης των συμφερόντων του Ευρωπαϊκού Βορρά.

Για την θέσπιση θεσμών και την εγκαθίδρυση μόνιμων και συνεχών διαδικασιών άμεσης απευθείας επαφής με συνεταιρισμούς καταναλωτών και αγορές μεμονωμένων καταναλωτών, ώστε να αποφευχθούν οι ενδιάμεσοι μεγαλέμποροι και οι μεταπράτες, που απομυζούν άκοπα τον αγροτικό μόχθο και επιβάλλουν δυσβάσταχτο φορτίο στους καταναλωτές. Το συμφέρον των παραγωγών και καταναλωτών της χώρας, είναι κοινό. Αυτή η αλήθεια γίνεται πιο εμφανής την εποχή της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, που πλήττει όλους τους αδύναμους.

Καθήκον του σημερινού αγροτικού κινήματος όμως (πέραν του αγώνα για επιβίωση και κοινωνική-παραγωγική στρατηγική), είναι να αναγνωρίσει ότι το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» για τη σημερινή κατάντια της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κόσμου, που απειλείται με κοινωνική εξολόθρευση. Και αυτό είναι το φαύλο πολιτικό σύστημα της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας, που εκπροσωπεί και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση των αποικιοκρατικών μνημονίων. Αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να κατατείνει και ο αγώνας ενός ακηδεμόνευτου αγροτικού κινήματος.

Απαιτείται σήμερα από το αγροτικό κίνημα, η δυναμική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του, που συνάμα αποτελούν και εθνικούς στόχους, για την σωτηρία της χώρας. Απαράβατη προϋπόθεση είναι η συνειδητοποίηση της πραγματικής ταξικής θέσης και η διεκδίκησή του και συμμετοχή του στην δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού, πατριωτικού μετώπου σωτηρίας της χώρας, που θα προσφέρει στην χώρα την δυνατότητα συγκρότησης μιας δημοκρατικής προοδευτικής κυβέρνησης, για να αντιταχθεί στα ισχυρά εσωτερικά δίκτυα της ντόπιας ολιγαρχίας, να διαπραγματευθεί με δύναμη και αξιοπρέπεια στο διεθνές πεδίο και να επιβάλει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και, πρωτίστως, του πρωτογενούς τομέα.

Γραφείο Τύπου «ΠΡΑΤΤΩ»

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: