Αρθρογραφία Μελών

Κινήσεις Αναδιάρθρωσης του Πολιτικού Σκηνικού

Σπύρος  Κότσιας, Ταχυδρόμος Βόλου

Πολλοί ήταν εκείνοι που προέβλεψαν ότι η Κυβέρνηση θα οδηγείτο  σε κατάρρευση κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που επέβαλλε με την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου. Προφανώς διαψεύστηκαν στις προβλέψεις,  είτε γιατί δεν υπολόγισαν στη στήριξη την οποία ο ξένος παράγοντας προσέφερε στην Κυβέρνηση, είτε γιατί έκαναν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στα μέτρα.

Μάλιστα τη φορά αυτή οι ξένοι επικυρίαρχοι και ιδίως οι Γερμανοί μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία ενώ τοποθετήθηκαν θετικά για την οριστική παραμονή της στην ευρωζώνη. Βέβαια δεν παρέλειψαν να επαναλάβουν την απαίτησή τους, για τη χωρίς παρεκκλίσεις τήρηση της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και το άμεσο προχώρημα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας  στον ξένο παράγοντα.

Το γεγονός αυτό παρέχει στον  κ Σαμαρά τη δυνατότητα  να προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού με στόχο τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος  και τη δημιουργία  ενός ευρύτερου κεντροδεξιού πόλου με ευρωπαϊκό προφίλ. Για να το επιτύχει αυτό απαιτείται η εκπλήρωση δύο βασικών προϋποθέσεων.

Η πρώτη εξ αυτών είναι η συρρίκνωση μέχρις εξαφανίσεως των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κόμματος δηλαδή  που συγκεντρώνει  τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αντιμνημονιακής δεξιάς  και το οποίο στις εκλογές κατόρθωσε να αποσπάσει από τη ΝΔ ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που δεν συμφώνησαν με την απόφαση της ηγεσίας να στηρίξει την πολιτική των μνημονίων. Η  δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με την προσχώρηση στο κεντροδεξιό σχηματισμό προσωπικοτήτων από το χώρο της πρώην κραταιάς σοσιαλδημοκρατίας και μάλιστα από αυτούς που έκρυβαν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους κάτω από το  μανδύα  του εκσυγχρονιστή.

Ο κεντροδεξιός πόλος,  εφόσον δημιουργηθεί, θα αποτελέσει τον κορμό για τη συγκρότηση κυβερνήσεων με τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ,  η κύρια πολιτική κατεύθυνση των οποίων θα είναι η διαιώνιση της εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές  και η ολοκλήρωση, δια των μνημονίων, της μεταφοράς του πλούτου από τους  εργαζόμενους  στις κυρίαρχες ελίτ ντόπιες και ξένες.

Οι διαδικασίες αυτές φαίνεται να επισπεύδονται γιατί τόσο η εφαρμογή των απάνθρωπων και βάρβαρων μέτρων  που επιβλήθηκαν  στον ελληνικό λαό με το νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, όσο και οι όροι της επικαιροποιημένης δανειακής σύμβασης που προσιδιάζουν   σε κράτος παρία και μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποικία χρέους με μειωμένα δικαιώματα εντός της ευρωζώνης, δεν εγγυώνται ότι το μνημονιακό  μπλοκ θα συνεχίσει να διατηρεί  την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο και να διαμορφώνει την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα  όταν η μεγάλη οργή και αγανάκτηση του λαού μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα μιας γενικευμένης εξέγερσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα στο οικονομικό αλλά και στο γεωστρατηγικό  επίπεδο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δυναμική που δημιουργείται από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στο πολιτικό σύστημα και αναλόγως να διαμορφώσουν τη στάση τους και τις πολιτικές τους. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσει στο λαό η αντίληψη, την οποία καλλιεργούν η Κυβέρνηση και τα κόμματα  που τη στηρίζουν, ότι η σωτηρία και η ανάκαμψη της πατρίδας υπό την ευρωπαϊκή αιγίδα περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού σχήματος.

Εάν αυτό  συμβεί τότε οι δυνάμεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Λαός θα έχουν σημειώσει μία στρατηγικής σημασίας νίκη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία  ακόμη και η συνέχιση της  ύπαρξης  του Ελληνικού Κράτους με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: