ΜΜΕ

Η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης «Πράττω»

Έχει περάσει ήδη ένας μήνας από τη δημιουργία της «Κίνησης ιδεών και δράσης: Πράττω» και έχει προσωρινή Διοίκηση. Πρόεδρος της είναι ο Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς και Γραμματέας της ο Ηρακλειώτης δικηγόρος Πέτρος Μηλιαράκης.

Στην Κίνηση μετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτικού και επιστημονικού δυναμικού της Χώρας καθώς και πρώην στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα (σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες), Συντονιστής της Κίνησης στην προσωρινή Διοίκηση είναι ο Στρατηγός ε.α. Νίκος Τόσκας, ενώ συμμετέχουν και άλλα αξιόλογα στελέχη με δημοκρατική παράδοση όπως ο Τάκης Χατζηπέρος Ναύαρχος ε.α. που συμμετείχε στο ιστορικό «ΒΕΛΟΣ». Επίσης Μέλη της προσωρινής Διοίκησης είναι ο Θανάσης Μολυβιάτης-Σταματούκος, ο τέως εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΚΙ , ο Αρχιτέκτονας Δημήτρης Ματσικούδης, (που ήταν υποψήφιος του «ΣΥΡΙΖΑ» στις τελευταίες εκλογές), ο Κώστας Καραχάλιος και Στάθης Διομήδης (που ήταν Μέλη του Πολιτικού Γραφείου στο «Άρμα Πολιτών» και αποχώρησαν), ο Πρόεδρος των Δημοσιογράφων στο ΑΠΕ Μιχάλης Ψύλλος, ο τελικός συντάκτης της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη (Μέλος του ΠΑΚ Ιταλίας) Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, ο Πρέσβης ε.τ. Χρήστος Μπόζιος και άλλοι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράρτημα της συγκεκριμένης Κίνησης υπάρχει ήδη στο Ηράκλειο και αριθμεί 47 Μέλη, τα ονόματα των οποίων εάν γίνουν γνωστά στην τοπική κοινωνία, θα αποτελέσει πολιτικό γεγονός και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ. Στη διάθεση της εφημερίδας μας είναι τα ονόματα αυτά, αλλά επειδή η Κίνηση ακριβώς έχει χαρακτήρα Σωματείου, δεν είναι ανακοινώσιμα τα Μέλη της γιατί προσκρούει στα ευαίσθητα ατομικά δεδομένα. Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι στο γνωστό Ξενοδοχείο «ΑΤRΙΟΝ» του Ηρακλείου το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου έγινε η «Ιδρυτική Συνάντηση».

Τμήμα Ιδρυτικής Διακήρυξης του Σωματείου «Κίνηση Ιδεών και Δράσης: Πράττω»

Συμφωνηθείσα κοινή εισήγηση στην ιδρυτική σύσκεψη   της «Κίνησης Ιδεών και Δράσης: Πράττω».

Μιας κίνησης που προσβλέπει

Σε μια Νέα Ελλάδα της δημοκρατίας και εθνικής κυριαρχίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Στη Σωτηρία της Κοινωνίας και του Λαού με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στη δημιουργία νέων θεσμών που ανταποκρίνονται σε αυτές, αναπτύσσουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα του.

Σε μια πατρίδα ανεξάρτητη ενταγμένη σε  μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και των λαών της. Των ουσιαστικών και διευρυμένων κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στον τερματισμό των πολιτικών άνισης κατανομής πλούτου και υποχρεώσεων σε βάρος του λαού.

Σε μια Ελλάδα της δημιουργίας, του ταλέντου, της αξιοκρατίας, των ελευθεριών.

Σε μια Ελλάδα με ενεργητική δημοκρατική εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, με αναβαθμισμένη τη διεθνή θέση της.

Σε μια Ελλάδα χωρίς ξένη επιτροπεία και τρόικα.

Στον τερματισμό της εξουσίας της Ολιγαρχίας του Πλούτου και της Διαπλοκής.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Για να γίνει η πολιτική ως Πολιτική ενδιαφέρουσα, ως δράση και συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι διαβουλεύονται, προτείνουν, παρεμβαίνουν, δρουν, οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τους ανέργους και  συνταξιούχους, τις ανάγκες και τις προσμονές τους.

Μια τέτοια Πολιτική μπορεί να ανακτήσει την προτεραιότητά της έναντι της λογιστικής των κερδών της ολιγαρχίας και των αφεντικών της τρόικας.

Αξίζει τον κόπο να δράσουμε, μέσα από την ποικιλομορφία, άμεσα.

Στόχος η συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, πατριωτικού, κοινωνικού κινήματος!

Ενός κινήματος Σωτηρίας της χώρας, του λαού, του εργαζόμενου ανθρώπου, της ελληνικής φύσης.

Ζούμε σε έναν κόσμο πολλαπλών αλλαγών. Με ταχύτητα αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες, γενικότερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθούν οι ευκαιρίες για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Μπορούμε και οφείλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Να εμποδίσουμε κάθε σχέδιο που οδηγεί σε επεμβάσεις και πολέμους. Να αναπτύξουμε την αλληλεγγύη μας

Στον σημερινό κόσμο συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Αυτές πρέπει να ωφελήσουν την ανθρωπότητα και όχι τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Δύσης επιδιώκουν να ισοφαρίσουν τις απώλειές τους με τη μετατροπή κρατών όπως είναι η Ελλάδα σε αποικίες χρέους. Να εξασφαλίσουν την ανακατανομή πλούτου, εισοδήματος και ιδιοκτησίας από το Νότο στο Βορρά. Σε αυτή τους τη προσπάθεια στηρίζονται στην ελληνική διαπλοκή/ολιγαρχία που παραδίδει τη χώρα στους ξένους προστάτες της, προκειμένου να μην έχει απώλειες από τη κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η ανερχόμενη δύναμη που προέβλεπαν αναλυτές πριν από δέκα χρόνια. Η πολιτική της άγριας λιτότητας και της ύφεσης, η αντικατάσταση των μεγάλων οραμάτων από τη λογιστική, η αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μηχανισμού τιμωρίας και πειθάρχησης γεννούν την τάση παρακμής της.

Η Ε.Ε. μετατρέπεται σε μια νέου τύπου αυτοκρατορία. Αντί της ισότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της, προωθείται η διαβάθμιση δικαιωμάτων και δυνατοτήτων με πιο ακραία περίπτωση την Ελλάδα, αποικία χρέους. Η αλλαγή αυτή στηρίζεται σε ιδεολογήματα μιας Ολιγαρχίας που δεν θέλει και δεν μπορεί να παλέψει την κρίση. Που παραδομένη ανακαλύπτει νέες παραλλαγές των ψευτοθεωριών για την «ψωροκώσταινα» που προβλήθηκαν πριν από  έναν αιώνα.  Η οποία επιζητεί τη μεγιστοποίηση του οφέλους της σε βάρος του λαού και των δικαίων του.

Δεν δεχόμαστε τη σημερινή Ε.Ε. Παλεύουμε αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά εργαλεία που μας δίνουν οι συνθήκες ίδρυσης και λειτουργίας της. Έχουμε σχέδιο για μια διαφορετική Ευρώπη των λαών. Μια Ευρώπη των εργαζομένων με επίκεντρο τον άνθρωπο, που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του. Στηριζόμαστε στο διεθνισμό μας.

Σε αυτό τον κόσμο η Ελλάδα, κοιτίδα μεγάλων πολιτισμικών επιτευγμάτων, φορέας μιας οικουμενικής αντίληψης, καλείται να παίξει έναν καινούργιο ρόλο: Να γίνει το κράτος-φορέας διεθνούς διαμεσολάβησης, διαιτησίας, διαπραγμάτευσης σε περιοχές κρίσης.  Να λειτουργήσει σαν Γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες δυνάμεις, ιδιαίτερα την Κίνα και τη Ρωσία,  με τις οποίες τη συνδέει η ιστορία, η παράδοση, ο πολιτισμός πολλά κοινά συμφέροντα στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται. Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πολιτισμική γέφυρα ανάμεσα σε λαούς, προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη και η αδελφοσύνη ανάμεσά τους.

Να λειτουργήσει ως σταθεροποιητής στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ως φίλος των λαών που αγωνίζονται. Να απαιτήσει τη δίκαιη λύση του Κυπριακού και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής. Να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα και συμμαχίες. Να αυξήσει το βάρος της στην περιοχή και στην Ευρώπη. Να αξιοποιήσει το διεθνές δίκαιο, πριν απ’ όλα ως προς την ΑΟΖ, να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Ελλάδα δεν  προκαλεί, αλλά και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της συμπεριφέρεται σαν να είναι «το παιδί για τα θελήματα τρίτων». Είναι χώρα με αξιοπρέπεια και περήφανη εξωτερική πολιτική, πατριωτική, μακριά από εθνικισμούς και ατελέσφορους ψευτολεονταρισμούς. Είναι δύναμη ευθύνης, με σχέδιο, προοπτική, στρατηγική.

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: